broken clouds
26°C
16.08.2025.
Нови Сад
eur
117.175
usd
100.4673
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОВАЈ ЧАРОБНИ ПРАШАК ЧУДА ЧИНИ ЗА КРОМПИР Само га поспите и гледајте ШТА ЋЕ ДА УЧИНИ

16.08.2025. 19:26 19:39
Пише:
Извор:
Дневник
Krompir
Фото: AI, ChatGPT

Кромпир је незаменљива намирница у многим домаћинствима, али често се деси да уместо чврстих гомоља спремних за кување, из вреће извадимо омекшале кромпире с клицама.

Иако тада обично заврше у канти за смеће, постоје трикови који могу значајно продужити њихову свежину. Према саветима јутјуберке Tracy Tips, постоји једноставна метода у четири корака која сировом кромпиру може обезбедити дуг век трајања – чак и до годину дана.

Први корак је припрема картонске кутије, на чије се дно ставља папир или кухињски убрус како би упио вишак влаге и заштитио кору гомоља. Након тога, кромпири се ређају у слојевима, а између сваког слоја додаје се још један убрус.

Следећи трик подразумева посипање прашком за пециво, који упија влагу и спречава превремено клијање.

На крају, преко кромпира се ставља још један слој папира, а кутија се затвара и чува на сувом и тамном месту, далеко од светлости.

Наравно, трајност кромпира зависи и од начина складиштења. Док сиров може трајати од недељу дана до неколико месеци, кувани кромпир у замрзивачу може се сачувати и до годину дана.

Стручњаци подсећају да је важно знати препознати када кромпир више није добар за јело – мека структура, смежурана кора и изражена оштећења јасан су знак да га треба бацити. Свеж кромпир увек би требало да буде тврд, гладак и затегнут.

Извор:
Дневник
Пише:
Пошаљите коментар