OVAJ DORUČAK VAS PUNI ENERGIJOM I DUGO DRŽI SITIM Brz je i zdrav, te lak za pripremu IMA MNOŠTVO BENEFITA
Ova jednostavna, ali izuzetno zdrava namirnica ponovo osvaja kuhinje širom sveta.
Savršena je za doručak jer lagano puni energijom i dugo održava osećaj sitosti, što je čini idealnim izborom za naporan dan.
Naime, reč je palenti.
Ovaj ukusni obrok se priprema od kukuruznog griza i oduvek je bila popularna na našim trpezama, ali je vremenom pomalo zaboravljena. Danas je lako dostupna u pakovanjima i kesicama, a njena priprema je jednostavna i može se prilagoditi različitim ukusima.
Zdravstveni efekti:
Palenta ne sadrži gluten i pogodna je za one sa osetljivošću na ovu komponentu.
Bogata je vitaminima i mineralima kao što su fosfor, magnezijum, cink, kalcijum, bakar, selen i mangan.
Sadrži prirodne zdrave masti – karotenoide – koji pomažu pravilnom funkcionisanju creva.
Lagana je, sa malim brojem kalorija, pa je idealna za one koji žele da održavaju ili smanje telesnu težinu.
Palenta je jedan od najboljih i najbržih obroka koji čišće creva i ubrzava metabolizam, a njena blagog ukusa i lakoća u pripremi čine je savršenim izborom umesto testenina ili hleba.
Kako je pripremiti za doručak:
U 2 decilitra vode dodajte kašiku soli i kašiku masti ili ulja i dovedite do ključanja.
Sklonite sa ringle i dodajte 2,5 kašike palente. Mešajte 2–3 minuta na laganoj vatri.
Dodajte sir, kajmak, semenke, ajvar ili prelite toplim mlekom po želji.
Savet: Pri mešanju koristite drvenu kašiku kako bi se izbegla oksidacija koja se može desiti metalnom kašikom.
Redovna konzumacija palente, bar jednom nedeljno, pozitivno utiče na probavu i celokupno zdravlje, a za pripremu vam je potrebno svega pet minuta.
Dnevnik/ Krstarica