OVI TRIKOVI DAJU SMRZNUTOM POVRĆU UKUS KAO DA JE UPRAVO UBRANO Potrebna su va tri sastojka za uživanje u rapsodiji ukusa
Smrznuto povrće često biramo zbog praktičnosti i brzine pripreme, ali rezultat ne ispadne uvek onako kako očekujemo.
Ipak, postoji jednostavan i vrlo efokasan način da dobijete ukusan, aromatičan i savršeno kuvan grašak-bez previše truda.
Smrznuti grašak nije potrebno prethodno odmrzavati. Dovoljno je da ga direktno iz kesice sipate u šerpu. Na grašak dodajte oko šest kašika putera, jedan do dva čena belog luka (sitno iseckanog) i prstohvat šećera. Ovi sastojci pomoći će da grašak zadrži prirodnu slatkoću i dobije bogatiji okus.
Umesto klasičnog kuvanja u vodi, grašak dinstajte na srednje jakoj vatri dok se puter ne otopi i grašak postane mekan. Ovako će zadržati oblik, boju i ukus, bez da postane kašast.
Bilo da pripremate grašak, kukuruz ili drugo povrće, izbegavajte da ga kuvate na visokoj temperaturi do ključanja. Umesto toga, koristite lagano dinstanje ili parenje. Malo šećera u grašku ili kukuruzu može dodatno istaći prirodnu slatkoću povrća i poboljšati njegov ukus.
Posolite i pobiberite tek pred kraj pripreme ili pre serviranja. Dodavanje soli ranije može dovesti do gubitka vode iz povrća i čini ga suvim i žilavim.