Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Miriše na dim, zemlju i zimu

OVO SLANO-KISELO SAVRŠENSTVO JELO SE ŠIROM BAČKE I BANATA „Zimnički pasulj“ s kiselim šljivama: Zaboravljeni RECEPT idealan za hladne zimske dane

30.10.2025. 22:23 22:32
Piše:
Izvor:
Lepote Srbije
јело
Foto: pexels.com

Jelo koje se nekada kuvalo u zimskim danima širom Banata i Bačke, danas znaju samo najstarije domaćice – pasulj sa suvim kiselim šljivama

U vreme kad nije bilo začina iz prodavnice, kečapa i bujona, domaćice u Vojvodini znale su da do bogatog ukusa vode dva puta – strpljenje i kombinovanje onoga što kuća ima. Jedan od takvih recepata, gotovo zaboravljen, jeste pasulj sa suvim kiselim šljivama. 
 

Ovo jelo nekada se kuvalo zimi, kad su šljive već bile osušene, a pasulj potopljen još od večeri. Spoj slatkastog, kiselkastog i dimljenog mirisa i ukusa davao je obrok koji se pamti, a ne gleda.

Zašto šljive?
U selima se verovalo da šljiva „rastvara težinu pasulja“, i da olakšava varenje. Takođe, unos kiselkastog u zimskim danima obnavlja krv i daje energiju, kako su govorile bake. Neke domaćice dodavale su i kašiku sirćeta, ali većina se oslanjala samo na prirodnu kiselost šljiva koje su prethodno kvasile u vodi s malo soli.

U selima širom Banata i Bačke, naročito u mestima sa mešanim srpsko-rusinskim i mađarskim stanovništvom, ovaj recept je bio poznat kao „zimnički pasulj“. Kuvan u zemljanom loncu, na tihoj vatri, često bez mesa – jer su ga ljudi štedeli za praznike – pasulj se obogaćivao kiselim šljivama koje su domaćice sušile na tavanu ili u furuni.

Zaboravljeno, ali ne i izgubljeno
Danas ovaj recept gotovo da ne postoji u kuvarima. Retko ko ga sprema, osim starijih domaćica u vojvođanskim selima. Ipak, oni koji ga ponovo otkriju – kažu da je to najneobičniji i najlepši pasulj koji su probali.
Ako imate domaće šljive i dobar pasulj – probajte ga. Ne zbog nostalgije, već zato što ovakva jela govore više o nama nego bilo koji restoran.


Sastojci (tradicionalna verzija):
– 300 g belog ili šarenog pasulja
– 8–10 suvih šljiva (najbolje domaće, kisele)
– 1 glavica crnog luka
– 2 čena belog luka
– 1 šargarepa (po želji)
– 1 kašika masti ili ulja
– 1 ravna kašika brašna
– so, biber, aleva paprika
– po želji: komad suve slanine, rebarca ili kobasica (ali u postu – bez mesa)

Priprema:
Pasulj se potopi preko noći. Ujutru se procedi i nalije čistom vodom. Kad provri, dodaju se sitno seckan luk, šargarepa i suve šljive. Sve se kuva polako, bez žurbe – najmanje sat i po. Na kraju se pravi blaga zaprška na masti ili ulju, sa malo brašna, belog luka i aleve paprike. Sipa se u pasulj, pa se sve kuva još 10 minuta.

Rezultat? Gust, bogat, slatko-kiselkast pasulj, koji miriše na dim, zemlju i zimu, piše portal Lepote Srbije.
 

Izvor:
Lepote Srbije
Piše:
Pošaljite komentar
“PASULJ GROFICA” je posni specijalitet FRUŠKE GORE! Recept star vekovima, čisti organizam i daje snagu u hladnim danima

“PASULJ GROFICA” je posni specijalitet FRUŠKE GORE! Recept star vekovima, čisti organizam i daje snagu u hladnim danima

21.10.2025. 21:25 21:32