Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

PET SIGURNIH NAČINA DA PROVERITE MLEVENO MESO Evo kako da znate da li je čisto ili puno dodataka NE DOZVOLITE DA VAS PREVARE

01.09.2025. 21:42 21:55
Piše:
Izvor:
Srbija danas
МЕСО
Foto: Ilustracija pixabay

Kupovina mlevenog mesa u marketu može biti pravi izazov.

Na prvi pogled deluje sveže, ali se često dešava da u mesarama dodaju vodu, soju, kožice, masnoću ili čak hlebne mrvice da bi povećali količinu.

Takvo meso ne samo da je lošijeg kvaliteta, već može da utiče i na ukus jela i zdravlje. Evo nekoliko trikova kako da prepoznate da li je meso "čisto" ili mu je njemu nešto dodato.

1. Pogledajte boju
Pravo, sveže mleveno meso ima prirodnu ružičasto-crvenu nijansu. Ako deluje previše bledo, sivo ili ima neujednačenu boju (delovi tamniji, delovi svetliji), velika je šansa da je pomešano sa dodacima ili da je dugo stajalo.

2. Osetite miris
Sveže meso miriše neutralno, blago na gvožđe. Ako primetite kiseo, sladunjav ili jak miris, meso je verovatno ili pokvareno ili mu je dodato nešto što menja prirodan miris.

3. Proverite teksturu
Kada pritisnete meso prstom, trebalo bi da se lagano razdvoji i ne ostavlja vodeni trag. Ako iz njega izlazi tečnost ili se lepi za prste, moguće je da je pomešano sa vodom, sojom ili hlebom.

месо
Foto: Ilustracija pixabay

4. Test u tiganju
Najbolji trik je da ispečete mali komad bez ulja. Ako meso pusti mnogo vode i skuplja se dok se peče, u njemu sigurno ima dodataka. Čisto meso pusti malo soka, ali zadrži oblik i ukus.

5. Savet za kupovinu
Kupujte mleveno meso tamo gde ga melju pred vama - tako ste sigurni da dobijate komad mesa koji ste izabrali. Ako je već upakovano, čitajte deklaraciju: može da piše da li sadrži soju, biljna vlakna ili druge dodatke.

Srbija danas

Izvor:
Srbija danas
Piše:
Pošaljite komentar
PERETE LI MESO PRE KUVANJA? Možda ubuduće bolje nemojte, evo šta o tome kažu stručnjaci DA LI SE TRUJEMO MISLEĆI DA SE ŠTITIMO?

PERETE LI MESO PRE KUVANJA? Možda ubuduće bolje nemojte, evo šta o tome kažu stručnjaci DA LI SE TRUJEMO MISLEĆI DA SE ŠTITIMO?

29.08.2025. 20:40 20:43
PILETINA VIŠE NIKAD NEĆE BITI SUVA AKO DODATE OVAJ SASTOJAK Kulinarska tajna za prirodan ukus, sočno i mekano meso
пилетина

PILETINA VIŠE NIKAD NEĆE BITI SUVA AKO DODATE OVAJ SASTOJAK Kulinarska tajna za prirodan ukus, sočno i mekano meso

13.08.2025. 17:53 18:07