Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Potreban oprez! SAMO JEDNA GREŠKA PRI ODMRZAVANJU MLEVENOG MESA MOŽE UGROZITI ZDRAVLJE CELE PORODICE Ovo su tri sigurna načina

16.06.2025. 17:06 17:13
Piše:
месо
Foto: Ilustracija pixabay

Mleveno meso je osnova mnogih omiljenih jela, od lazanja i bolonjeze sosa do sočnih pljeskavica.

Iako je praktično imati ga uvek u zamrzivaču, način na koji ga odmrzavamo može predstavljati ozbiljan rizik po zdravlje. Jedna uobičajena, ali veoma opasna greška stvara idealne uslove za razvoj štetnih bakterija i može obrok pretvoriti u zdravstvenu pretnju za celu porodicu.

Zbog svoje strukture, mleveno meso ima mnogo veću površinu izloženu vazduhu i potencijalnim kontaminantima, što ga čini podložnijim brzom razmnožavanju bakterija kao što su E. coli, salmonela i Staphylococcus aureus.

Stručnjaci upozoravaju da se mora izbegavati temperaturni opseg između 4°C i 60°C, jer se upravo u tom intervalu štetni mikroorganizmi razmnožavaju najbrže.

Najčešća i najopasnija greška

Najveća greška koju ljudi prave je ostavljanje zamrznutog pakovanja mlevenog mesa na kuhinjskom pultu da se „prirodno“ odmrzne. Problem je u neravnomernom odmrzavanju – unutrašnjost je još uvek zamrznuta, dok se spoljni sloj brzo zagreva i ulazi u opasnu temperaturnu zonu.

Sirovo meso ne sme da stoji na sobnoj temperaturi duže od dva sata.

Tri sigurna načina odmrzavanja

1. U frižideru
Najbezbedniji način odmrzavanja je u frižideru. Zamrznuti paket stavite u posudu ili na tanjir (zbog mogućeg curenja tečnosti) i ostavite ga na donju policu. Za kilogram mesa potrebno je oko 24 sata, a ovako odmrznuto meso može stajati u frižideru još jedan do dva dana pre termičke obrade.

2. U hladnoj vodi
Ako nemate vremena, meso možete odmrznuti u hladnoj vodi. Stavite ga u vodonepropusnu kesu i potopite u posudu sa hladnom vodom. Vodu treba menjati na svakih 30 minuta. Kilogram mesa ovako se odmrzava za jedan do dva sata. Nakon ovakvog odmrzavanja, meso se mora odmah skuvati.

3. U mikrotalasnoj pećnici
Najbrža opcija, ali zahteva oprez. Izvadite meso iz originalnog pakovanja, stavite u posudu pogodnu za mikrotalasnu i koristite funkciju za odmrzavanje. Pošto se delovi mogu delimično skuvati, meso je potrebno odmah nakon odmrzavanja i termički obraditi.

Piše:
Pošaljite komentar
ODLEDITE MLEVENO MESO ZA SAMO 10 MINUTA Neverovatan trik koji će vas spasiti! NI MIKROTALASNA, NI TOPLA VODA, SAMO OVO
месо

ODLEDITE MLEVENO MESO ZA SAMO 10 MINUTA Neverovatan trik koji će vas spasiti! NI MIKROTALASNA, NI TOPLA VODA, SAMO OVO

31.12.2024. 09:03 09:11
EVO NAČINA DA SE REŠITE VIŠKA MASNOĆE IZ MLEVENOG MESA Dovoljno je da u njega ubacite samo 1 komad OVOG POVRĆA
месо

EVO NAČINA DA SE REŠITE VIŠKA MASNOĆE IZ MLEVENOG MESA Dovoljno je da u njega ubacite samo 1 komad OVOG POVRĆA

03.06.2025. 12:36 12:45