Потребан опрез! САМО ЈЕДНА ГРЕШКА ПРИ ОДМРЗАВАЊУ МЛЕВЕНОГ МЕСА МОЖЕ УГРОЗИТИ ЗДРАВЉЕ ЦЕЛЕ ПОРОДИЦЕ Ово су три сигурна начина
Млевено месо је основа многих омиљених јела, од лазања и болоњезе соса до сочних пљескавица.
Иако је практично имати га увек у замрзивачу, начин на који га одмрзавамо може представљати озбиљан ризик по здравље. Једна уобичајена, али веома опасна грешка ствара идеалне услове за развој штетних бактерија и може оброк претворити у здравствену претњу за целу породицу.
Због своје структуре, млевено месо има много већу површину изложену ваздуху и потенцијалним контаминантима, што га чини подложнијим брзом размножавању бактерија као што су E. coli, салмонела и Staphylococcus aureus.
Стручњаци упозоравају да се мора избегавати температурни опсег између 4°C и 60°C, јер се управо у том интервалу штетни микроорганизми размножавају најбрже.
Најчешћа и најопаснија грешка
Највећа грешка коју људи праве је остављање замрзнутог паковања млевеног меса на кухињском пулту да се „природно“ одмрзне. Проблем је у неравномерном одмрзавању – унутрашњост је још увек замрзнута, док се спољни слој брзо загрева и улази у опасну температурну зону.
Сирово месо не сме да стоји на собној температури дуже од два сата.
Три сигурна начина одмрзавања
1. У фрижидеру
Најбезбеднији начин одмрзавања је у фрижидеру. Замрзнути пакет ставите у посуду или на тањир (због могућег цурења течности) и оставите га на доњу полицу. За килограм меса потребно је око 24 сата, а овако одмрзнуто месо може стајати у фрижидеру још један до два дана пре термичке обраде.
2. У хладној води
Ако немате времена, месо можете одмрзнути у хладној води. Ставите га у водонепропусну кесу и потопите у посуду са хладном водом. Воду треба мењати на сваких 30 минута. Килограм меса овако се одмрзава за један до два сата. Након оваквог одмрзавања, месо се мора одмах скувати.
3. У микроталасној пећници
Најбржа опција, али захтева опрез. Извадите месо из оригиналног паковања, ставите у посуду погодну за микроталасну и користите функцију за одмрзавање. Пошто се делови могу делимично скувати, месо је потребно одмах након одмрзавања и термички обрадити.