clear sky
29°C
17.06.2025.
Нови Сад
eur
117.2107
usd
101.3583
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Потребан опрез! САМО ЈЕДНА ГРЕШКА ПРИ ОДМРЗАВАЊУ МЛЕВЕНОГ МЕСА МОЖЕ УГРОЗИТИ ЗДРАВЉЕ ЦЕЛЕ ПОРОДИЦЕ Ово су три сигурна начина

16.06.2025. 17:06 17:13
Пише:
месо
Фото: Ilustracija pixabay

Млевено месо је основа многих омиљених јела, од лазања и болоњезе соса до сочних пљескавица.

Иако је практично имати га увек у замрзивачу, начин на који га одмрзавамо може представљати озбиљан ризик по здравље. Једна уобичајена, али веома опасна грешка ствара идеалне услове за развој штетних бактерија и може оброк претворити у здравствену претњу за целу породицу.

Због своје структуре, млевено месо има много већу површину изложену ваздуху и потенцијалним контаминантима, што га чини подложнијим брзом размножавању бактерија као што су E. coli, салмонела и Staphylococcus aureus.

Стручњаци упозоравају да се мора избегавати температурни опсег између 4°C и 60°C, јер се управо у том интервалу штетни микроорганизми размножавају најбрже.

Најчешћа и најопаснија грешка

Највећа грешка коју људи праве је остављање замрзнутог паковања млевеног меса на кухињском пулту да се „природно“ одмрзне. Проблем је у неравномерном одмрзавању – унутрашњост је још увек замрзнута, док се спољни слој брзо загрева и улази у опасну температурну зону.

Сирово месо не сме да стоји на собној температури дуже од два сата.

Три сигурна начина одмрзавања

1. У фрижидеру
Најбезбеднији начин одмрзавања је у фрижидеру. Замрзнути пакет ставите у посуду или на тањир (због могућег цурења течности) и оставите га на доњу полицу. За килограм меса потребно је око 24 сата, а овако одмрзнуто месо може стајати у фрижидеру још један до два дана пре термичке обраде.

2. У хладној води
Ако немате времена, месо можете одмрзнути у хладној води. Ставите га у водонепропусну кесу и потопите у посуду са хладном водом. Воду треба мењати на сваких 30 минута. Килограм меса овако се одмрзава за један до два сата. Након оваквог одмрзавања, месо се мора одмах скувати.

3. У микроталасној пећници
Најбржа опција, али захтева опрез. Извадите месо из оригиналног паковања, ставите у посуду погодну за микроталасну и користите функцију за одмрзавање. Пошто се делови могу делимично скувати, месо је потребно одмах након одмрзавања и термички обрадити.

Пише:
Пошаљите коментар
ОДЛЕДИТЕ МЛЕВЕНО МЕСО ЗА САМО 10 МИНУТА Невероватан трик који ће вас спасити! НИ МИКРОТАЛАСНА, НИ ТОПЛА ВОДА, САМО ОВО
месо

ОДЛЕДИТЕ МЛЕВЕНО МЕСО ЗА САМО 10 МИНУТА Невероватан трик који ће вас спасити! НИ МИКРОТАЛАСНА, НИ ТОПЛА ВОДА, САМО ОВО

31.12.2024. 09:03 09:11
ЕВО НАЧИНА ДА СЕ РЕШИТЕ ВИШКА МАСНОЋЕ ИЗ МЛЕВЕНОГ МЕСА Довољно је да у њега убаците само 1 комад ОВОГ ПОВРЋА
месо

ЕВО НАЧИНА ДА СЕ РЕШИТЕ ВИШКА МАСНОЋЕ ИЗ МЛЕВЕНОГ МЕСА Довољно је да у њега убаците само 1 комад ОВОГ ПОВРЋА

03.06.2025. 12:36 12:45