Potreban oprez! SAMO JEDNA GREŠKA PRI ODMRZAVANJU MLEVENOG MESA MOŽE UGROZITI ZDRAVLJE CELE PORODICE Ovo su tri sigurna načina
Mleveno meso je osnova mnogih omiljenih jela, od lazanja i bolonjeze sosa do sočnih pljeskavica.
Iako je praktično imati ga uvek u zamrzivaču, način na koji ga odmrzavamo može predstavljati ozbiljan rizik po zdravlje. Jedna uobičajena, ali veoma opasna greška stvara idealne uslove za razvoj štetnih bakterija i može obrok pretvoriti u zdravstvenu pretnju za celu porodicu.
Zbog svoje strukture, mleveno meso ima mnogo veću površinu izloženu vazduhu i potencijalnim kontaminantima, što ga čini podložnijim brzom razmnožavanju bakterija kao što su E. coli, salmonela i Staphylococcus aureus.
Stručnjaci upozoravaju da se mora izbegavati temperaturni opseg između 4°C i 60°C, jer se upravo u tom intervalu štetni mikroorganizmi razmnožavaju najbrže.
Najčešća i najopasnija greška
Najveća greška koju ljudi prave je ostavljanje zamrznutog pakovanja mlevenog mesa na kuhinjskom pultu da se „prirodno“ odmrzne. Problem je u neravnomernom odmrzavanju – unutrašnjost je još uvek zamrznuta, dok se spoljni sloj brzo zagreva i ulazi u opasnu temperaturnu zonu.
Sirovo meso ne sme da stoji na sobnoj temperaturi duže od dva sata.
Tri sigurna načina odmrzavanja
1. U frižideru
Najbezbedniji način odmrzavanja je u frižideru. Zamrznuti paket stavite u posudu ili na tanjir (zbog mogućeg curenja tečnosti) i ostavite ga na donju policu. Za kilogram mesa potrebno je oko 24 sata, a ovako odmrznuto meso može stajati u frižideru još jedan do dva dana pre termičke obrade.
2. U hladnoj vodi
Ako nemate vremena, meso možete odmrznuti u hladnoj vodi. Stavite ga u vodonepropusnu kesu i potopite u posudu sa hladnom vodom. Vodu treba menjati na svakih 30 minuta. Kilogram mesa ovako se odmrzava za jedan do dva sata. Nakon ovakvog odmrzavanja, meso se mora odmah skuvati.
3. U mikrotalasnoj pećnici
Najbrža opcija, ali zahteva oprez. Izvadite meso iz originalnog pakovanja, stavite u posudu pogodnu za mikrotalasnu i koristite funkciju za odmrzavanje. Pošto se delovi mogu delimično skuvati, meso je potrebno odmah nakon odmrzavanja i termički obraditi.