PROBAJTE DA NAPRAVITE SAVRŠENE KNEDLICE! Mekane griz knedle od samo 2 sastojka, gotove za sekund
Bez domaće supe ne može da prođe nedeljni ručak, a ako su u njoj mekane knedle, e tada je užitak zagarantovan
Kada je pravljenje knedli za supu u pitanju mnoge, čak i iskusne domaćice imaju problem da ih naprave da budu savršene. Knedle ne smeju da budu tvrde, ali ni previše mekane, jer se onda raspu po šerpi,
Tajna idealnih knedli je da napravite smesu koja je dovoljno gusta da ne spada sa kašike kad je zagrabite, ali ne sme da bude previše gusta, jer će onda knedle sigurno biti tvrde.
Još jedan trik koji smo naučili od jedne bake koja je majstor za pravljenje knedli je i to da knedle moraju da se spuštaju u supu koja ključa. Ako spustite u toplu supu knedle će opet biti tvrde.
Ukoliko pravite veću šerpu supe biće vam potrebna dva jaja. U zavisnosti od toga kolika su jaja biće vam potrebno od 50 do 100 g pšeničnog griza.
Prvo što treba da uradite jeste da penasto, dobro umutite jaje. Zatim u njega dodajte postepeno griz, nekoliko po nekoliko kašika. Kada je smesa takva da još uvek klizi po tanjiru, dodajte još 2 kašike griza. Lepo sjedinite i ostavite da stoji oko 5 minuta.
To je vreme koje je potrebno grizu da upije tečnost. Ukoliko nakon 5 minuta smesa stoji, ne klizi po tanjiru to je znak da je spremna za pravljenje knedli. Ukoliko je retka dodajte još malo griza.
Malu kašičicu umočite u ključalu supu. Zatim zahvatite knedlu i lagano je spustite sa kašikom u supu i pustite da se odvoji sama. Ukoliko se raspada to je siguran znak da je smesa retka.
To je ujedno i poslednja prilika da je doterate tako što ćete joj dodati još malo griza.
Najgore je da napravite gustu smesu, jer će tada knedle biti guste, zato je uvek bolje napraviti ređe, jer možete da ih zgusnete.
Nakon što ih napravite 3,4 puta sigurni smo da ćete same moći da procenite koliko griza je dovoljno za količinu jaja koje ste stavile. Tada će vam za njihovu pripremu trebati bukvalno samo 1 minut.