Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

RECEPT ZA SARMU BAKA RUŽE PROVERILO VREME, PRENOSI SE S KOLENA NA KOLENO! Ovo daje posebnu punoću ukusa, uvek bude savršena!

24.10.2025. 18:49 19:07
Piše:
Izvor:
(Zena.blic.rs/Zagreb info)
s
Foto: Pixabay.com/ ilustracija

Nekrunisana kraljica jesenje i zimske kuhinje svakako je – sarma. Malo je jela koja u sebi nose toliko tradicije, porodične topline i ukusa kao što to čini omiljeni domaći specijalitet.

Svaka porodica veruje da upravo oni imaju najbolji recept za sarmu, a internet je preplavljen različitim savetima i trikovima za pripremu. Ipak, istinska tajna savršene sarme, kako kaže jedna baka Ruža, krije se u jednostavnosti i ljubavi prema kuvanju.

Po njenim rečima, ključ uspeha počinje od pravog izbora mesa. Ona uvek koristi mešano i traži od mesara da ga samelje dva puta. Ne stavlja mnogo pirinča, "onako, od oka", a uz to voli da doda i suvo meso, slaninu, kobasice, pa čak i komadiće svinjske kolenice. To, tvrdi, daje sarmi posebnu punoću ukusa. Kako ističe, sve je naučila od svoje majke, a taj recept za sarmu sada prenosi na ćerke i unuke.

"Uvek sve pojedemo, nikad niko ne prigovara", kaže kroz osmeh.

Posebnu pažnju posvećuje i kiselom kupusu. Najviše voli da ga kupuje kod prodavačice koja ima stalne mušterije. Glave kupusa, objašnjava, treba da budu spljoštene, a listovi žućkasti, tanki i veliki – jer takvi daju najbolju sarmu.

"Kočan se odseče, a u šerpu se doda i malo seckanog kupusa", savetuje Ruža. Danas više ne kiseli sama, ali se seća da su njene majke i bake prilikom stavljanja kupusa za zimu dodavale zrna suvog, starog kukuruza."

Recept za Ružinu sarmu

Potrebno je:

1-2 glavice kiselog kupusa

1 kg mešanog mlevenog mesa

2 šake pirinča

200 g crnog luka

4 čena belog luka

so, biber, mlevena paprika

list lovora

slanina, suve kobasice

Crni i beli luk sitno se iseckaju i proprže na malo masti, pa se dodaju u mleveno meso. Zatim se ubace pirinač i začini, a smesa se dobro izmeša rukama.

Sa glavice kupusa skidaju se listovi, kojima se odstrani zadebljani deo korena. Ruža savetuje da se biraju tanji i nežniji listovi, jer će sarma tada biti mekša. Na svaki list stavi se kašika smese, rubovi se presaviju i pažljivo urolaju. Od ove količine dobija se oko 30 sarmi, u zavisnosti od veličine listova i količine punjenja.

U velikoj šerpi najpre se stavi sloj seckanog kupusa, zatim red sarmi.

s
Foto: Pixabay.com/ ilustracija

"Ne treba ih sabijati, jer se tokom kuvanja rašire", objašnjava Ruža.

Potom se dodaju komadi suvog mesa, pa drugi red sarmi i još malo seckanog kupusa. Sve se zalije vodom tako da sarme budu potpuno potopljene i kuvaju se oko sat i po do dva.

Što se tiče zaprške, Ruža je ne dodaje odmah.

"Kada sutradan podgrevam sarmu, prebacim je u manju šerpu i tek tada napravim zapršku – da ima čime da se prelije pire krompir", kaže uz smešak.

Tako, uz proverene savete i neizostavnu dozu ljubavi, baka Ruža svake zime sprema sarmu koja u njenoj porodici nosi status legende – jednostavna, mirisna i savršeno ukusna, baš onakva kakvu pamtimo iz detinjstva.

 

(Zena.blic.rs/Zagreb info)

Izvor:
(Zena.blic.rs/Zagreb info)
Piše:
Pošaljite komentar
SARMA PO RECEPTU IZ 1952. GODINE: "Knjiga za svaku ženu" otkriva sastojak koji svi izostavljaju, a daje joj savršen ukus

SARMA PO RECEPTU IZ 1952. GODINE: "Knjiga za svaku ženu" otkriva sastojak koji svi izostavljaju, a daje joj savršen ukus

19.10.2025. 19:58 20:23