SARMA PO RECEPTU IZ 1952. GODINE: "Knjiga za svaku ženu" otkriva sastojak koji svi izostavljaju, a daje joj savršen ukus
Čini se da bez sarme ne možemo da zamislimo nijednu svečanu trpezu tokom zimskih meseci, a svaka domaćica ima neku svoju caku i posebnu recepturu po kojoj priprema ovaj tradicionalni specijalitet.
Ipak, jedan recept za sarmu star više od 70 godina nedavno je ponovo izazvao pažnju – tada se spremala nešto drugačije nego danas. Ako je verovati ovom starinskom receptu, u sarmu je nekada bilo obavezno dodati i jaje!
Baš to je zbunilo mnoge ljubitelje tradicionalne kuhinje, jer većina tvrdi da jaje nema šta da traži u sarmi. Drugi, pak, smatraju da je to odličan dodatak jer pomaže da se smesa bolje poveže.
Sarma po receptu iz 1952. godine
Ovaj recept potiče iz knjige „Knjiga za svaku ženu“ iz 1952. godine, koju je izdala Hrvatska seljačka štamparija, a nedavno ga je ponovo otkrio portal 24sata.hr.
Potrebni sastojci:
3 glavice kiselog kupusa
½ kg iseckane govedine
½ kg iseckane svinjetine
4 velike kašike suve slanine (iseckane na sitne kocke)
2 velike kašike masti
1 glavica sitno iseckanog luka (treba žuto ispeći)
1 celo jaje
1 velika kašika soli
½ velike kašike bibera
6 velikih kašika pirinča
Za zapršku:
5 velikih kašika masti
3 velike kašike brašna
1 velika kašika mlevene paprike
2 do 3 litra supe od suvog mesa ili vode
iseckani kiseli kupus
2 velike kašike soli
Priprema:
Sve što je nabrojano pod „fil za sarmu“ treba u posudi dobro izmešati. Od svake glavice kupusa listovi se pažljivo skinu, pa se malo izrežu rebra da budu tanja, ali da se ne ošteti list.
Na dlan se stavi list kupusa, na njega kašika fila. Sa strane gde je mali prst savije se jedan kraj lista, zatim se zamota od dela najbliže zglobu, a poslednji kraj se utisne prstima da se sarma ne odmota.
Zapršku napraviti na masti, dodati brašno i mlevenu papriku, zatim naliti vodom ili supom. U tu tečnost dodati iseckani kupus, posoliti i kratko prokuvati. Potom poređati sarme preko kupusa, pokriti posudu i polako kuvati 3 do 4 sata.
Ako je kupus previše kiseo, može se dodati jedna do dve kocke šećera. Ukoliko imate surutke, koristite je umesto vode – stari recepti kažu da upravo ona daje neponovljiv ukus.