SAMO ZA PRAVE GURMANE! Dalmatinska pašticada po originalnom receptu, vredi svakog zalogaja
Dalmatinska pašticada nije obično jelo – to je simfonija ukusa koja zahteva vreme, strpljenje i ljubav, a nagrađuje vas mirisom i ukusom koji se pamte ceo život.
ORIGINALNI RECEPT ZA DALMATINSKU PAŠTICADU Gurmansko jelo koje pomera granice dobrog ukusa
Samo dodajte prilog po želji.
Potrebno je:
• 2 kg junetine od buta
• 200 g suve slanine
• 3 velike glavice crnog luka
• 8 čenova belog luka
• 400 g zeleni za supu
• 1 veća jabuka
• 1 konzervirani pelat
• 200 ml ulja
• 2 kašike senfa
• 400 ml crnog vina
• 5 suvih šljiva
• 1 kašika šećera
• lovorov list, ruzmarin i majčina dušica
• suvi začin
• so, biber
Priprema:
Meso očistite, slaninu isecite na tanke šnite, očistite 5 čenova belog luka i prerežite na par delova. Meso dobro posolite, premažite senfom i uljem i ostavite da odstoji preko noći ili minimum 4 sata. Naglo na ulju zapecite meso i ostavite ga sa strane. Ubacite u isti tiganj crni i beli luk i sitno iseckano korenasto povrće. Vratite meso, ulijte vodu i vino, dodajte suvi začin, poklopite i ostavite na laganoj vatri do dva i po sata uz povremeno dodavanje vode i vina. Očistite jabuku, pa dodajte i nju, kao i konzervirani paradajz iseckan na komadiće, šećer i iseckane suve šljive koje ste držali potopljene u vodi pola sata. Dodajte povremeno vodu i ostavite da se jelo kuva najmanje 4 sata. Na kraju začinite, pa meso izvadite, sos propasirajte i prokuvajte. Jelo poslužite uz njoke ili rezance.