Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SAMO ZA PRAVE GURMANE! Dalmatinska pašticada po originalnom receptu, vredi svakog zalogaja

05.09.2025. 16:38 16:44
Piše:
Izvor:
Dnevnik/Trpeza.alo
da
Foto: printscreen / TikTok/ Tales From The Road

Dalmatinska pašticada nije obično jelo – to je simfonija ukusa koja zahteva vreme, strpljenje i ljubav, a nagrađuje vas mirisom i ukusom koji se pamte ceo život.

ORIGINALNI RECEPT ZA DALMATINSKU PAŠTICADU Gurmansko jelo koje pomera granice dobrog ukusa

 

 

 

Samo dodajte prilog po želji.

Potrebno je:

           2 kg junetine od buta

           200 g suve slanine

           3 velike glavice crnog luka

           8 čenova belog luka

           400 g zeleni za supu

           1 veća jabuka

           1 konzervirani pelat

           200 ml ulja

           2 kašike senfa

           400 ml crnog vina

           5 suvih šljiva

           1 kašika šećera

           lovorov list, ruzmarin i majčina dušica

           suvi začin

           so, biber

Priprema:

Meso očistite, slaninu isecite na tanke šnite, očistite 5 čenova belog luka i prerežite na par delova. Meso dobro posolite, premažite senfom i uljem i ostavite da odstoji preko noći ili minimum 4 sata. Naglo na ulju zapecite meso i ostavite ga sa strane. Ubacite u isti tiganj crni i beli luk i sitno iseckano korenasto povrće. Vratite meso, ulijte vodu i vino, dodajte suvi začin, poklopite i ostavite na laganoj vatri do dva i po sata uz povremeno dodavanje vode i vina. Očistite jabuku, pa dodajte i nju, kao i konzervirani paradajz iseckan na komadiće, šećer i iseckane suve šljive koje ste držali potopljene u vodi pola sata. Dodajte povremeno vodu i ostavite da se jelo kuva najmanje 4 sata. Na kraju začinite, pa meso izvadite, sos propasirajte i prokuvajte. Jelo poslužite uz njoke ili rezance.

Izvor:
Dnevnik/Trpeza.alo
Piše:
Pošaljite komentar