Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SAVRŠENI ZA POSAO I PIKNIK Veganski sendviči sa ukusom mora i bez trunke tunjevine

19.06.2025. 14:59 15:05
Piše:
Izvor:
Plant Based
sendvič
Foto: Pexels

Ako tražite brz, ukusan i hranljiv obrok koji ne zahteva kuvanje, ovi veganski sendviči su pravi izbor! Savršeni su na posao, fakultet ili piknik, a zahvaljujući nori algama, dobijaju i blagu „morsku” aromu koja podseća na tunjevinu.

Ovaj recept je jednostavan, pun biljnih proteina i lako se može prilagoditi vašem ukusu.

Recept za sendvič sa salatom od leblebija i „tunom”

Sastojci (za četiri porcije):

  • 1 konzerva leblebija (oko 400 g), isprana i oceđena
  • 1 list nori alge, sitno iseckan
  • 1 stabljika celera, sitno iseckana
  • 1 mala glavica crvenog luka, sitno iseckana
  • 1 kašika kapara, sitno iseckanih (zamena: kiseli krastavčići)
  • 1 kašika dižon senfa
  • 4 kašike veganskog majoneza
  • ½ kašičice soli
  • ¼ kašičice crnog bibera
  • 4 lista zelene salate
  • 1 veliki paradajz, isečen na kolutove
  • šaka mikrobilja, mladog spanaća ili klica
  • 8 kriški mekanog hleba po izboru.

     

     

Priprema

U većoj činiji viljuškom izgnječite leblebije dok ne dobijete grubu pastu. Dodajte nori algu, celer, luk, kapare, senf i veganski majonez. Začinite solju i biberom i dobro promešajte dok se svi sastojci ne sjedine.

Na četiri kriške hleba poređajte list salate, kolutove paradajza i mikrobilje. Preko toga rasporedite smesu od leblebija, a zatim poklopite preostalim kriškama hleba.

Saveti

Umesto običnog hleba možete koristiti integralni, tostirani ili hleb sa semenkama za dodatnu teksturu. Ako želite bogatiji sendvič, namažite hleb humusom ili dodajte kriške avokada. Za dodatnu aromu, umešajte malo limunovog soka ili svežeg peršuna u smesu.

Ovu salatu možete poslužiti i bez hleba – kao punjenje za tortilje, uz krekere, ili kao proteinski dodatak zelenoj salati.

Sendviči su uvek sigurna i praktična opcija za svaku priliku. Možete recept izmeniti i prilagoditi svojim potrebama i količinama. Igrajte se sa sastojcima, iskoristite ono što već imate kod kuće i budite kreativni.

Izvor:
Plant Based
Piše:
Pošaljite komentar