clear sky
22°C
20.06.2025.
Нови Сад
eur
117.2118
usd
102.1899
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

САВРШЕНИ ЗА ПОСАО И ПИКНИК Вегански сендвичи са укусом мора и без трунке туњевине

19.06.2025. 14:59 15:05
Пише:
Извор:
Plant Based
sendvič
Фото: Pexels

Ако тражите брз, укусан и хранљив оброк који не захтева кување, ови вегански сендвичи су прави избор! Савршени су на посао, факултет или пикник, а захваљујући нори алгама, добијају и благу „морску” арому која подсећа на туњевину.

Овај рецепт је једноставан, пун биљних протеина и лако се може прилагодити вашем укусу.

Рецепт за сендвич са салатом од леблебија и „туном”

Састојци (за четири порције):

  • 1 конзерва леблебија (око 400 г), испрана и оцеђена
  • 1 лист нори алге, ситно исецкан
  • 1 стабљика целера, ситно исецкана
  • 1 мала главица црвеног лука, ситно исецкана
  • 1 кашика капара, ситно исецканих (замена: кисели краставчићи)
  • 1 кашика дижон сенфа
  • 4 кашике веганског мајонеза
  • ½ кашичице соли
  • ¼ кашичице црног бибера
  • 4 листа зелене салате
  • 1 велики парадајз, исечен на колутове
  • шака микробиља, младог спанаћа или клица
  • 8 кришки меканог хлеба по избору.

     

     

Припрема

У већој чинији виљушком изгњечите леблебије док не добијете грубу пасту. Додајте нори алгу, целер, лук, капаре, сенф и вегански мајонез. Зачините сољу и бибером и добро промешајте док се сви састојци не сједине.

На четири кришке хлеба поређајте лист салате, колутове парадајза и микробиље. Преко тога распоредите смесу од леблебија, а затим поклопите преосталим кришкама хлеба.

Савети

Уместо обичног хлеба можете користити интегрални, тостирани или хлеб са семенкама за додатну текстуру. Ако желите богатији сендвич, намажите хлеб хумусом или додајте кришке авокада. За додатну арому, умешајте мало лимуновог сока или свежег першуна у смесу.

Ову салату можете послужити и без хлеба – као пуњење за тортиље, уз крекере, или као протеински додатак зеленој салати.

Сендвичи су увек сигурна и практична опција за сваку прилику. Можете рецепт изменити и прилагодити својим потребама и количинама. Играјте се са састојцима, искористите оно што већ имате код куће и будите креативни.

Извор:
Plant Based
Пише:
Пошаљите коментар