Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SRPSKI DORUČAK NA 2. MESTU U SVETU! Našao se među 100 najboljih, možete li da pretpostavite o kom jelu je reč?

14.06.2025. 11:21 11:37
Piše:
Izvor:
glossy.espreso.co.rs/Dnevnik
1
Foto: freepik.com

Poznata platforma Taste Atlas objavila je u junu 2025. spisak najboljih svetskih "fruštuka", a u samom vrhu, na drugom mestu, našao se jedan od dragulja srpske kuhinje.

Popularni gastronomski vodič Taste Atlas predstavio je početkom juna listu na kojoj je opisao najboljih 100 jela koja se širom sveta služe za doručak.

Prvo mesto zauzeo je turski "kahvalti", koji predstavlja, zapravo, širi spektar jela, koja spajaju različite teksture i kategorije hrane.

Sto je ukrašen i slatkim i slanim jelima, a tu su sirevi, masline, povrće, domaći hleb, burek, jaja, baklava i druga slatka peciva, kao i topli napici poput čaja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TasteAtlas (@tasteatlas)

Komplet lepinja, drugi najbolji doručak na svetu!
Odmah na drugom mestu je naša komplet lepinja, koja se sastoji od tradicionalne domaće lepinje presečene napola i napunjene kajmakom i jajetom.

Kratko zapečena, ona se potom preliva sokovima od mesa, odnosno pretopom, a Taste Atlas piše da se tradicionalno komplet lepinja vezuje za Užice i Zlatibor. Veruje se da je prvi put napravljena pre Drugog svetskog rata, a navodi se da je ime ovog jela zvanično registrovao Dragan Lazić, trenutni vlasnik pekare "Kod Šuljage" u Užicu.
U prvoj polovini ove liste našlo se još jela s naših prostora, pa je tako na 21. mestu bosanska pita kljukuša, na 24. burek, na 31. poziciji je burek sa sirom i na 34. sirnica.

glossy.espreso.co.rs
 

Izvor:
glossy.espreso.co.rs/Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar