Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

STARINSKI RECEPT ZA SAVRŠENU TORTU Ne peče se, izgleda kao iz poslastičarnice, a ukus je FANTASTIČAN

15.05.2025. 17:09 17:16
Piše:
Izvor:
Krstarica
torta
Foto: freepik, ilustracija

Ova stara sarajevska torta osvaja na prvi zalogaj – pravi se začas, ne peče se a gosti uvek traže recept!

Kad vam se najave gosti ili vam jednostavno dođe da zasladite dan nečim posebnim – ova sarajevska torta je pun pogodak! Ne samo da izgleda kao da je izašla iz vrhunske poslastičarnice, već se pravi brzo, bez pečenja, i topi se u ustima, prenosi still.kurir.rs.

Bogata, čokoladna, kremasta, a opet lagana – idealna je za rođendane, slave, praznike, ali i za one dane kada želite da impresionirate bez previše truda. I da – svi će želeti još jedno parče!

Sastojci:

– 1 pakovanje rozen kora

– 1,5 l mleka

– 5 jaja

– 800 g šećera

– 12 kašika brašna

– 350 g čokolade za kuvanje

– 500 g mlevenih oraha

– 4 kesice vanilin šećera

– 1 naribana korica limuna

Sastojci za glazuru:

– 100 g čokolade za kuvanje

– 1/2 šoljice mleka

– 1/2 šoljice šećera

– 1/2 margarina

Priprema:

Umutiti belanca sa 800 g sećera da se sećer razbije, a kada se zgusne dodajte žumanca i još mali mutiti. U posebnoj posudi razmutiti 12 kašika brašna sa malo mleka, a ostatak mleka staviti da provri. Sipati razmućeno brašno u umućena jaja, lepo promešati da se sjedini. Kad mleko provri, skloniti sa vatre i varjačom umešati masu od jaja i brašna, lepo sjediniti i vratiti na tihu vatru, pa skuvati gust krem uz neprestano mešanje.

U vruć krem dodati 300 g čokolade za kuvanje i mesati da se lepo rastopi. Ostaviti da se skroz ohladi uz povremeno mešanje. mU ohladjen krem dodati 500 g mlevenih oraha, 4 vanilin šećera i rendanu koru jednog limuna.Filovati korice tanko, pa redjati jednu preko druge blago pritiskajući da se spoje. Preliti glazurom koju treba otopiti na pari.

Izvor:
Krstarica
Piše:
Pošaljite komentar