СТАРИНСКИ РЕЦЕПТ ЗА САВРШЕНУ ТОРТУ Не пече се, изгледа као из посластичарнице, а укус је ФАНТАСТИЧАН
Ова стара сарајевска торта осваја на први залогај – прави се зачас, не пече се а гости увек траже рецепт!
Кад вам се најаве гости или вам једноставно дође да засладите дан нечим посебним – ова сарајевска торта је пун погодак! Не само да изгледа као да је изашла из врхунске посластичарнице, већ се прави брзо, без печења, и топи се у устима, преноси стилл.курир.рс.
Богата, чоколадна, кремаста, а опет лагана – идеална је за рођендане, славе, празнике, али и за оне дане када желите да импресионирате без превише труда. И да – сви ће желети још једно парче!
Састојци:
– 1 паковање розен кора
– 1,5 л млека
– 5 јаја
– 800 г шећера
– 12 кашика брашна
– 350 г чоколаде за кување
– 500 г млевених ораха
– 4 кесице ванилин шећера
– 1 нарибана корица лимуна
Састојци за глазуру:
– 100 г чоколаде за кување
– 1/2 шољице млека
– 1/2 шољице шећера
– 1/2 маргарина
Припрема:
Умутити беланца са 800 г сећера да се сећер разбије, а када се згусне додајте жуманца и још мали мутити. У посебној посуди размутити 12 кашика брашна са мало млека, а остатак млека ставити да проври. Сипати размућено брашно у умућена јаја, лепо промешати да се сједини. Кад млеко проври, склонити са ватре и варјачом умешати масу од јаја и брашна, лепо сјединити и вратити на тиху ватру, па скувати густ крем уз непрестано мешање.
У врућ крем додати 300 г чоколаде за кување и месати да се лепо растопи. Оставити да се скроз охлади уз повремено мешање. мУ охладјен крем додати 500 г млевених ораха, 4 ванилин шећера и рендану кору једног лимуна.Филовати корице танко, па редјати једну преко друге благо притискајући да се споје. Прелити глазуром коју треба отопити на пари.