light rain
9°C
16.05.2025.
Нови Сад
eur
117.2371
usd
104.7321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СТАРИНСКИ РЕЦЕПТ ЗА САВРШЕНУ ТОРТУ Не пече се, изгледа као из посластичарнице, а укус је ФАНТАСТИЧАН

15.05.2025. 17:09 17:16
Пише:
Извор:
Крстарица
torta
Фото: freepik, ilustracija

Ова стара сарајевска торта осваја на први залогај – прави се зачас, не пече се а гости увек траже рецепт!

Кад вам се најаве гости или вам једноставно дође да засладите дан нечим посебним – ова сарајевска торта је пун погодак! Не само да изгледа као да је изашла из врхунске посластичарнице, већ се прави брзо, без печења, и топи се у устима, преноси стилл.курир.рс.

Богата, чоколадна, кремаста, а опет лагана – идеална је за рођендане, славе, празнике, али и за оне дане када желите да импресионирате без превише труда. И да – сви ће желети још једно парче!

Састојци:

– 1 паковање розен кора

– 1,5 л млека

– 5 јаја

– 800 г шећера

– 12 кашика брашна

– 350 г чоколаде за кување

– 500 г млевених ораха

– 4 кесице ванилин шећера

– 1 нарибана корица лимуна

Састојци за глазуру:

– 100 г чоколаде за кување

– 1/2 шољице млека

– 1/2 шољице шећера

– 1/2 маргарина

Припрема:

Умутити беланца са 800 г сећера да се сећер разбије, а када се згусне додајте жуманца и још мали мутити. У посебној посуди размутити 12 кашика брашна са мало млека, а остатак млека ставити да проври. Сипати размућено брашно у умућена јаја, лепо промешати да се сједини. Кад млеко проври, склонити са ватре и варјачом умешати масу од јаја и брашна, лепо сјединити и вратити на тиху ватру, па скувати густ крем уз непрестано мешање.

У врућ крем додати 300 г чоколаде за кување и месати да се лепо растопи. Оставити да се скроз охлади уз повремено мешање. мУ охладјен крем додати 500 г млевених ораха, 4 ванилин шећера и рендану кору једног лимуна.Филовати корице танко, па редјати једну преко друге благо притискајући да се споје. Прелити глазуром коју треба отопити на пари.

Извор:
Крстарица
Пише:
Пошаљите коментар