VIŠE GVOŽĐA NEGO U MESU Ove namirnice su pravi spas za organizam!
Gvožđe je važna komponenta zdrave ishrane. Neophodno je za prenos kiseonika kroz telo i proizvodnju hemoglobina u krvi, a nalazi se u mesu, kao i u voću i povrću.
Gvožđe koje nije životinjskog porekla poznato je kao nehemsko gvožđe. Ovu vrstu gvožđa organizam teže apsorbuje, ali postoje trikovi koji mogu pomoći da se unosi što više – jedan od najboljih je kombinovanje namirnica bogatih gvožđem sa hranom koja sadrži vitamin C, poput agruma. Na taj način jelo postaje i ukusnije i hranljivije.
Kuvani spanać
Sadržaj gvožđa: 6,4 mg u porciji od jedne šolje
Bebi spanać je odličan za svakodnevnu upotrebu, jer se može dodati u supe, smutije, testenine ili pržena jela. Dodavanje malo limunovog soka tokom kuvanja ili čaša soka od pomorandže uz obrok značajno povećavaju apsorpciju gvožđa.
Beli pasulj
Sadržaj gvožđa: 3,3 mg u porciji od pola šolje
Svestran sastojak koji se koristi u raznim kuhinjama. Postoji više vrsta – kanelini, morski i veliki severni pasulj. Može se naći suv ili konzerviran.
Crveni pasulj
Sadržaj gvožđa: 2,0 mg u porciji od pola šolje
Jela sa crvenim pasuljem bogata su ukusom i hranljivim materijama. Osim gvožđa, ovaj pasulj sadrži biljne proteine, vlakna i antioksidante, uključujući antocijanine koji mu daju karakterističnu boju.
Sočivo
Sadržaj gvožđa: 1,6 mg u porciji od četvrt šolje
Da bi se povećala apsorpcija gvožđa, preporučuje se kombinovanje sočiva sa hranom bogatom vitaminom C, poput agruma ili paprike.