Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

PRVA DAMA SVETA volela je skromne obroke! RUČNO PISANI JELOVNIK DŽEKI KENEDI OTKRIO SVE TAJNE Doručkovala je u krevetu, a noću je krišom jela SLATKIŠE

31.10.2025. 16:25 16:40
Piše:
Izvor:
Ona.rs/Dnevnik
да
Foto: youtube prinstcrin/ ABC News

Džeki Kenedi živela je život potpuno drugačiji od većine ljudi. Poticala je iz ugledne, bogate porodice i udala se za jednog od najimućnijih Amerikanaca tog vremena, predsednika Džona F. Kenedija.

Njihov brak bio je pod neprekidnim okom javnosti, ali je njihova desetogodišnja zajednica tragično prekinuta 1963. godine, kada je Kenedi ubijen. To je bila samo jedna u nizu tragedija koje su obeležile život Džeki Kenedi.

Tri godine nakon što je ostala udovica, udala se za još jednog izuzetno bogatog čoveka, grčkog brodovlasnika Aristotela Onazisa. Džeki je imala osoblje, više kuća i privatni avion (i ne, ne mislimo na predsednički Air Force One). Luksuz je bio njen svakodnevni okvir, ali postoji jedna stvar koja ujedinjuje sve ljude -  pa, svi moramo da jedemo.

Uprkos bogatstvu, njeni obroci nisu se previše razlikovali od onoga što je prosečna američka porodica tada jela, osim što su se s vremena na vreme na njenom meniju našla i veoma raskošna jela.

Doručak u krevetu - ritual prve dame

Jedna stvar je bila sigurna, Džeki je živela raskošno. Džeki je imala jedan ritual koji je najbolje pokazivao njen privilegovani životni stil - doručkovala je u krevetu.

Dok je živela u Beloj kući, njen doručak joj je svakog jutra donosio lični kuvar dok je još bila u pidžami. Prema rukom pisanom spisku koji je dala porodičnoj kuvarici Taniji Herbst, njen standardni doručak sastojao se od soka od pomorandže, kafe, obranog mleka, tosta i kuvanog jajeta.

да
Foto: youtube prinstcrin/ ABC News

Zanimljivo je da se njen doručak gotovo nikada nije menjao tokom života. I Džon F. Kenedi imao je svoje stroge jutarnje navike - poširana jaja na tostu, slanina, sok od pomorandže i kafa. Istu kombinaciju jeo je svakog jutra sve do tragičnog dana atentata.

Iako su Kenediovi imali ogromno bogatstvo, Džeki je bila poznata po štedljivosti. U jednom pismu kuvarici napisala je:

„Pazi na troškove hrane, računi su previsoki,  moramo da štedimo. Želim da svedemo trošak na 75 dolara mesečno dok smo odsutni, a razliku ću nadoknaditi po povratku.“

Stroga dijeta i jednostavna jela

Džeki Kenedi bila je sitne građe i često je držala stroge dijete. Kada nije pila kafu i jela tost, doručkovala bi kuvano jaje i čaj,  jednostavan meni koji je pratila i tokom dana.

Neki su kasnije kritikovali njenu ishranu, tvrdeći da nije bila dovoljna za odraslu ženu, ali oni koji su je poznavali kažu da je njena malokrvnost i skromna ishrana imala veze sa tugom i stresom nakon gubitka supruga. Njena dugogodišnja asistentkinja Keti Mekion napisala je da je „bol i trauma kroz koje je prošla bili vidljivi na njenom krhkom, mršavom telu“.

Ipak, Džeki je ponekad volela da kuva. U jednom kuvaru iz 1960-ih nalazi se njen recept za hrskave i lagane vafle,  jelo koje svakako ne spada u dijetalna. Tajna savršenih vafla, prema njenom receptu, bila je u upotrebi umućenih belanaca.

Lagani ručak - mladi sir i voće

U vreme kada je držala dijetu, njen ručak je najčešće bio mladi sir, ponekad u kombinaciji sa svežim voćem, a ponekad sa komadom pečenog mesa i čašom obranog mleka. U razgovoru sa lekarom navodno je rekla:

да
Foto: youtube prinstcrin/ ABC News

„Ponekad, kada ručam s decom, pojedem i jabuku.“

Njena asistentkinja otkrila je da je Džeki mnogima davala savete o ishrani i mršavljenju.

„Dan počinjete čašom vode, a ukupno treba da popijete osam čaša dnevno. Pre svakog obroka, obavezno čaša vode. Jelovnik se sastoji od mladog sira, salate, svežeg voća i grilovane piletine ili ribe“, govorila je Keti Mekion, dodajući da je to bila upravo dijeta po kojoj se i Džeki hranila.

Sendvič i supa - ručak Džeki Kenedi u Beloj kući

Dok je živela u Beloj kući, Džeki je obično ručala jednostavno, supu i sendvič. Omiljen joj je bio topli sendvič sa sirom, a obožavala je i hot-dog s roštilja.

Kada je imala goste, na stolu su se pojavljivala i složenija jela, pileća ili salata od raka, salate od povrća, a leti i salata od dagnji. Uz to se uvek služio prepečeni pita hleb sa puterom i mirođijom.

U pauzama - običan jogurt i neobičan trik

да
Foto: youtube prinstcrin/ ABC News

Kao i svi, i Džeki je imala trenutke kada bi ogladnela između obroka. Najčešće bi tada uzela običan jogurt, ali je imala svoj trik. U jogurt bi dodala malo instant kafe.

„Rekla mi je: Stavi malo instant kafe, ukus je kao čokoladni puding!“ otkrila je njena asistentkinja Mekion.

Slatkiši i deserti

Iako je bila disciplinovana, Džeki nije odolevala slatkišima. Volela je kolače i sladoled, a često bi krišom noću odlazila do kuhinje po zalogaj. „Jela je sladoled direktno iz posude, velikom kašikom! Bila je zabavna i duhovita,“ prisetila se Mekion.

Među njenim omiljenim poslasticama bio je limun kolač od putera čija je tajna bila u upotrebi kondenzovanog mleka. Za goste u Beloj kući često je servirala francuske deserte, poput jagoda Romanov.

Posebne prilike - raskošni obroci

Rođendani i praznici u porodici Kenedi slavili su se s posebnom pažnjom. Njena kuvarica Marta Sgiben otkrila je da je za rođendan Džeki pripremala pileće ili morsko „vol-au-vent“ jelo, a kasnije teleći file - isto ono koje su služili i za Božić.

Za Dan zahvalnosti porodica je jela tradicionalni američki meni: supu, pastu ili frittatu za ručak, a za večeru ćurku, sos od brusnice, pire od batata, grašak, luk u pavlaci i pite. Njena deca, Karolin i Džon Džunior, birala su sopstvena jela i torte.

Večera - zdrava, ali uvek elegantna

Večera Džeki Kenedi bila je jednostavna, ali nutritivno bogata: pileće belo meso ili riba, uz salatu ili kuvano povrće. Kasnije, dok je imala ličnu kuvaricu Martu Sgiben, često bi birala teleći kotlet ili file od ribe „Dover sole“.

Obožavala je povrće, od kelja i blitve do prokelja, endivije i komorača, koje je često jela barene ili dinstane. Artičoke je volela, ali samo srce povrća, bez spoljašnjih listova.

Luksuzne večere i gurmanski trenuci

Kada je bila domaćin državnih večera, Džeki je pokazivala svoju francusku stranu. Bela kuća pod njenim vođstvom bila je sinonim za sofisticiranost - večere su bile raskošne, s menijem poput jastoga s gljivama, goveđeg filea Velington i slatkog „Bombe Caribbean“.

Za Kenedi rođendan 1963. služeni su jela poput rakova u sosu, špargli sa holandez sosom i pečene junetine.

Omiljeni kokteli

Džeki nije bila poznata kao neko ko često pije, ali kada bi slavila, birala je najbolje. Za mužev rođendan 1963. otvorena je boca šampanjca Dom Pérignon iz 1955. godine. Uživała je i u koktelima, njen favorit bio je Negroni, koji je prvi put probala u Italiji.

Tokom posete Kambodži, hotelski bar „Le Royal“ kreirao je specijalni koktel posvećen njoj - Femme Fatale, sa kremom od šumskih jagoda, konjakom, šampanjcem i tropskim cvetom kao dekoracijom.

Samo krompir i kavijar

U kasnijim godinama života, u braku sa Aristotelom Onasisom, Džeki je ponekad prolazila kroz faze u kojima bi joj jedini obrok bio pečeni krompir sa pavlakom i kavijarom. Taj luksuzni obrok možda je bio skroman količinski, ali ne i cenovno - njen omiljeni kavijar bio je beluga, najskuplji na svetu, koji je tada koštao i do 10.000 dolara po kilogramu.

Jasatog je bio još jedna od njenih slabosti. Tokom letnjih meseci u vili na Martas Vinjardu, često je jela toplu salatu od jastoga s bosiljkom, dok je za decu pripremala popularno jelo Lobster Fra Diavolo, piše Ona.rs

 

Izvor:
Ona.rs/Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar