Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Mapa NAJPOPULARNIJIH JELA U EVROPI napravila haos na internetu: Kažu da OVO JELO SRBI NAJVIŠE VOLE DA JEDU

02.08.2023. 12:54 13:00
Piše:
Foto: foto: Printscreen/Facebook

Popularna Fejsbuk stranica "Terrible Maps" koju prati blizu milion ljudi objavila je ilustraciju na kojoj je ispisano koje je najpopularnije jelo u evropskim zemljama.

Prema ovoj mapi, najpopularnije jelo u Srbiji je, nije veliko iznenađenje, pljeskavica. Što se tiče naših komšija u Hrvatskoj meso z tiblice, a u Bosni i Hercegovini su ćevapi.

U komentarima jedan deo Evropljana nije se složio sa ilustracijom i da navedena jela nisu najpopularnija, iako to Fejsbuk stranica tvrdi.

Kada smo kod pljeskavica, i ako uzmemo u obzir rezultat "Terrbile Maps", evo recepta za domaću pljeskavicu.

Recept za domaću pljeskavicu

Potrebno je: mešano mleveno meso 400gr, so 1 kašičica, biber 1 kašičica, prašak za pecivo 1 kašičica, crni luk 3 glavice, kiseli krastavčići 3 komada, majonez 3 kašike, kečap 3 kašike.

Zamolite u mesari da samelju juneći vrat i svinjski vrat. Meso bi trebalo da se samelje dva puta, kako bi bilo sitnije. Meso začiniti i zatim ga 15 do 20 minuta mesiti, dok meso ne promeni konzistenciju. Kada krenu ruke da vas bole i shvatite da ne možete više, tad je meso dobro umešeno. Najbolje je da ga stavite nakon toga da malo odmori u frižideru.

Kada je vreme za pečenje, obavezno nauljite ruke i formirajte od mesa loptice. Zatim stavite lopticu mesa na kesu za zamrzivač, drugim delom kese pokrijete lopticu, uzmete čašu i krenete da pritiskate nežno lopticu od sredine ka spoljašnosti. I tako sve dok ne formirate pljeskavicu. Gledajte da vam krajevi pljeskavice budu iste debljine kao i sredina.

Pecite na jakoj vatri oko 3 do 4 minuta sa obe strane, u zavisnosti od same debljine pljeskavica koje ste napravili. Crni luk isecite na trakice, posolite, stavite prvo na jaku vatru par minuta uz mešanje, zatim smanjite vatru, stavite prstohvat šećera i uz povremeno mešanje pustite da se luk karamelizuje. Vremenski za to je potrebno negde oko 20 minuta.

Iseckajte krastavčiće, dodate majonez i kečap i lepo sve sjedinite. Time premazujete lepinje, koje ste prethodno obavezno malo stavili na gril da se zagreju. Zatim stavite pljeskavicu, pa karamelizovani luk i na kraju zelenu salatu. Naravno, uz ovo možete da dodate od priloga šta želite i volite.

Prema ovoj mapi, najpopularnije jelo u Srbiji je, nije veliko iznenađenje, pljeskavica. Što se tiče naših komšija u Hrvatskoj meso z tiblice, a u Bosni i Hercegovini su ćevapi.

U komentarima jedan deo Evropljana nije se složio sa ilustracijom i da navedena jela nisu najpopularnija, iako to Fejsbuk stranica tvrdi.

Kada smo kod pljeskavica, i ako uzmemo u obzir rezultat "Terrbile Maps", evo recepta za domaću pljeskavicu.

Recept za domaću pljeskavicu

Potrebno je: mešano mleveno meso 400gr, so 1 kašičica, biber 1 kašičica, prašak za pecivo 1 kašičica, crni luk 3 glavice, kiseli krastavčići 3 komada, majonez 3 kašike, kečap 3 kašike.

Zamolite u mesari da samelju juneći vrat i svinjski vrat. Meso bi trebalo da se samelje dva puta, kako bi bilo sitnije. Meso začiniti i zatim ga 15 do 20 minuta mesiti, dok meso ne promeni konzistenciju. Kada krenu ruke da vas bole i shvatite da ne možete više, tad je meso dobro umešeno. Najbolje je da ga stavite nakon toga da malo odmori u frižideru.

Kada je vreme za pečenje, obavezno nauljite ruke i formirajte od mesa loptice. Zatim stavite lopticu mesa na kesu za zamrzivač, drugim delom kese pokrijete lopticu, uzmete čašu i krenete da pritiskate nežno lopticu od sredine ka spoljašnosti. I tako sve dok ne formirate pljeskavicu. Gledajte da vam krajevi pljeskavice budu iste debljine kao i sredina.

Pecite na jakoj vatri oko 3 do 4 minuta sa obe strane, u zavisnosti od same debljine pljeskavica koje ste napravili. Crni luk isecite na trakice, posolite, stavite prvo na jaku vatru par minuta uz mešanje, zatim smanjite vatru, stavite prstohvat šećera i uz povremeno mešanje pustite da se luk karamelizuje. Vremenski za to je potrebno negde oko 20 minuta.

Iseckajte krastavčiće, dodate majonez i kečap i lepo sve sjedinite. Time premazujete lepinje, koje ste prethodno obavezno malo stavili na gril da se zagreju. Zatim stavite pljeskavicu, pa karamelizovani luk i na kraju zelenu salatu. Naravno, uz ovo možete da dodate od priloga šta želite i volite.

blic.rs

Piše:
Pošaljite komentar