overcast clouds
13°C
05.05.2025.
Нови Сад
eur
117.1924
usd
103.0353
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Мапа НАЈПОПУЛАРНИЈИХ ЈЕЛА У ЕВРОПИ направила хаос на интернету: Кажу да ОВО ЈЕЛО СРБИ НАЈВИШЕ ВОЛЕ ДА ЈЕДУ

02.08.2023. 12:54 13:00
Пише:
Фото: фото: Printscreen/Facebook

Популарна Фејсбук страница "Tеrriblе Maps" коју прати близу милион људи објавила је илустрацију на којој је исписано које је најпопуларније јело у европским земљама.

Према овој мапи, најпопуларније јело у Србији је, није велико изненађење, пљескавица. Што се тиче наших комшија у Хрватској месо з тиблице, а у Босни и Херцеговини су ћевапи.

У коментарима један део Европљана није се сложио са илустрацијом и да наведена јела нису најпопуларнија, иако то Фејсбук страница тврди.

Када смо код пљескавица, и ако узмемо у обзир резултат "Tеrrbilе Maps", ево рецепта за домаћу пљескавицу.

Рецепт за домаћу пљескавицу

Потребно је: мешано млевено месо 400гр, со 1 кашичица, бибер 1 кашичица, прашак за пециво 1 кашичица, црни лук 3 главице, кисели краставчићи 3 комада, мајонез 3 кашике, кечап 3 кашике.

Замолите у месари да самељу јунећи врат и свињски врат. Месо би требало да се самеље два пута, како би било ситније. Месо зачинити и затим га 15 до 20 минута месити, док месо не промени конзистенцију. Када крену руке да вас боле и схватите да не можете више, тад је месо добро умешено. Најбоље је да га ставите након тога да мало одмори у фрижидеру.

Када је време за печење, обавезно науљите руке и формирајте од меса лоптице. Затим ставите лоптицу меса на кесу за замрзивач, другим делом кесе покријете лоптицу, узмете чашу и кренете да притискате нежно лоптицу од средине ка спољашности. И тако све док не формирате пљескавицу. Гледајте да вам крајеви пљескавице буду исте дебљине као и средина.

Пеците на јакој ватри око 3 до 4 минута са обе стране, у зависности од саме дебљине пљескавица које сте направили. Црни лук исеците на тракице, посолите, ставите прво на јаку ватру пар минута уз мешање, затим смањите ватру, ставите прстохват шећера и уз повремено мешање пустите да се лук карамелизује. Временски за то је потребно негде око 20 минута.

Исецкајте краставчиће, додате мајонез и кечап и лепо све сједините. Тиме премазујете лепиње, које сте prеthodno обавезно мало ставили на грил да се загреју. Затим ставите пљескавицу, па карамелизовани лук и на крају зелену салату. Наравно, уз ово можете да додате од прилога шта желите и волите.

Према овој мапи, најпопуларније јело у Србији је, није велико изненађење, пљескавица. Што се тиче наших комшија у Хрватској месо з тиблице, а у Босни и Херцеговини су ћевапи.

У коментарима један део Европљана није се сложио са илустрацијом и да наведена јела нису најпопуларнија, иако то Фејсбук страница тврди.

Када смо код пљескавица, и ако узмемо у обзир резултат "Tеrrbilе Maps", ево рецепта за домаћу пљескавицу.

Рецепт за домаћу пљескавицу

Потребно је: мешано млевено месо 400гр, со 1 кашичица, бибер 1 кашичица, прашак за пециво 1 кашичица, црни лук 3 главице, кисели краставчићи 3 комада, мајонез 3 кашике, кечап 3 кашике.

Замолите у месари да самељу јунећи врат и свињски врат. Месо би требало да се самеље два пута, како би било ситније. Месо зачинити и затим га 15 до 20 минута месити, док месо не промени конзистенцију. Када крену руке да вас боле и схватите да не можете више, тад је месо добро умешено. Најбоље је да га ставите након тога да мало одмори у фрижидеру.

Када је време за печење, обавезно науљите руке и формирајте од меса лоптице. Затим ставите лоптицу меса на кесу за замрзивач, другим делом кесе покријете лоптицу, узмете чашу и кренете да притискате нежно лоптицу од средине ка спољашности. И тако све док не формирате пљескавицу. Гледајте да вам крајеви пљескавице буду исте дебљине као и средина.

Пеците на јакој ватри око 3 до 4 минута са обе стране, у зависности од саме дебљине пљескавица које сте направили. Црни лук исеците на тракице, посолите, ставите прво на јаку ватру пар минута уз мешање, затим смањите ватру, ставите прстохват шећера и уз повремено мешање пустите да се лук карамелизује. Временски за то је потребно негде око 20 минута.

Исецкајте краставчиће, додате мајонез и кечап и лепо све сједините. Тиме премазујете лепиње, које сте prеthodno обавезно мало ставили на грил да се загреју. Затим ставите пљескавицу, па карамелизовани лук и на крају зелену салату. Наравно, уз ово можете да додате од прилога шта желите и волите.

blic.rs

Пише:
Пошаљите коментар