Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

AKO SVE NE POJEDETE KAZNIĆE VAS Ovaj restoran uveo neobičnu meru EVO I ZBOG ČEGA

08.08.2025. 20:35 20:38
Piše:
Izvor:
Alo.rs
Foto: pixabay.com

U želji da stanu na put bahatom trošenju hrane, restorani u nemačkom Dortmundu sve češće uvode nepopularnu, ali delotvornu meru - novčanu kaznu za ostavljenu hranu na tanjiru.

Iako na prvi pogled deluje strogo, ova praksa ima jasan cilj: smanjiti količinu hrane koja svakodnevno završava u smeću zbog nerealnih procena apetita gostiju.

Na švedskim stolovima sa opcijom "jedite koliko možete", tanjiri su često prepuni, a stomaci znatno manji od očiju.
U restoranu "Lahuhu", koji se nalazi u dortmundskom kvartu Unionviertel, uvedeno je pravilo naplate 3 evra po 100 grama hrane koju gosti ostave. O toj politici svi su unapred obavešteni putem istaknutih natpisa, a kazna se naziva - "disciplinski evro".
Milioni tona hrane u đubretu

Prema podacima nemačkog Saveznog ministarstva za poljoprivredu i ishranu, godišnje se u Nemačkoj baci čak 10,8 miliona tona hrane, od čega je ugostiteljski sektor odgovoran za oko 2 miliona tona, što je gotovo 18 odsto ukupnog otpada, piše Fenix.

Sindikat za ishranu, ugostiteljstvo i uslužne delatnosti (NGG) u Dortmundu podržava ovaj pristup, ali naglašava da novac prikupljen na ovaj način ne bi smeo ostati samo u rukama vlasnika restorana.

Preporučuju da deo sredstava ide kuvarima i konobarima, a ostatak da se donira u humanitarne svrhe, poput organizacije "Hleb za svet".
- Uvođenje kazni se pokazalo kao korisno sredstvo da ljudi počnu da razmišljaju o tome šta stavljaju na tanjir. Svaka porcija hrane ima svoju vrednost, iza nje stoji rad, resursi i trud - poručuju iz NGG-a.

Problem nije samo etičke, već i ekonomske prirode. Restorani koji nedeljno bace hranu u vrednosti od nekoliko stotina evra ne gube samo novac, već i narušavaju održivost svog poslovanja. Taj novac bi, kako navode iz sindikata, mogao biti mnogo pametnije uložen - u više zaposlenih ili veće zarade.

Na kraju, poruka je jasna: niko ne osporava pravo da jedete koliko želite, ali jedite odgovorno. U vremenu kada milioni ljudi gladuju, luksuz bacanja hrane nije samo sramotan, već i društveno neodrživ.

Alo.rs

Izvor:
Alo.rs
Piše:
Pošaljite komentar
(FOTO) NARUČILI JAGNJETINU, PA IH SAČEKAO BASNOSLOVNI RAČUN Posebno ih šokirala cena KEČAPA u restoranu- Porodični ručak ih izašao papreno: "Malo su preterali"
meso

(FOTO) NARUČILI JAGNJETINU, PA IH SAČEKAO BASNOSLOVNI RAČUN Posebno ih šokirala cena KEČAPA u restoranu- Porodični ručak ih izašao papreno: "Malo su preterali"

04.08.2025. 10:09 13:48
(VIDEO) U MADRIDU OTVOREN RESTORAN POSVEĆEN HARIJU POTERU Izgleda kao da ste ušli pravo u magiju Hogvortsa, a ovo su cene- Uopšte nije skup!
hari

(VIDEO) U MADRIDU OTVOREN RESTORAN POSVEĆEN HARIJU POTERU Izgleda kao da ste ušli pravo u magiju Hogvortsa, a ovo su cene- Uopšte nije skup!

30.07.2025. 14:46 14:55