Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

TRADICIONALNA AFRIČKA ISHRANA DOBRA KAO I MEDITERANSKA Banane dodati na listu zdrave hrane

06.06.2025. 11:42 11:45
Izvor:
Dnevnik
банане
Foto: Pixabay.com

Plantana banane, manioka i fermentisano piće od banana treba da budu dodate na listu zdrave ishrane zajedno sa maslinovim uljem, paradajzom i crnim vinom iz mediteranske kuhinje.

To kažu stručnjaci koji su proučavali tradicionalnu ishranu ljudi koji žive u području oko Kilimandžara u Tanzaniji i zaključili da ima veoma pozitivan uticaj na telesni imuni sistem, kao i da je smirivala procese inflamacije, piše RTS.

U studiji objavljenoj u časopisu Nature Medicine dr Kurijn de Mast, jedan od autora istraživanja, kaže da je u pitanju trka sa vremenom da se zabeleže i prouče potencijalne dobrobiti tradicionalnih afričkih ishrana pre nego što nestanu, jer ljudi sve više odlaze u gradove i prihvataju zapadnjačke navike prehrane.

- Vreme ističe jer vidimo da sve ove tradicionalne ishrane polako sve više i više bivaju zamenjene zapadnjačkom ishranom. Izgubićemo toliko korisnih informacija, ne samo u Africi - dodaje De Mast.

U prethodnom istraživanju, njegov tim je utvrdio da ljudi koji prate tradicionalan način života u ruralnim područjima imaju različit imuni sistem u odnosu na one u urbanim sredinama, sa više antiinflamatornih proteina.

Hronični upalni procesi su ključni faktor za razvoj mnogih bolesti, uključujući reumatoidni artritis i Alchajmerovu bolest.

Nova studija je za cilj imala da utvrdi da li ishrana igra ulogu u tome. Na dve nedelje, 77 mlađih muškaraca u 20-im i 30-im godinama prešli su sa tradicionalne na zapadnjačku ishranu (ili obrnuto), a uzorci krvi uzeti su im na početku i kraju, kao i četiri nedelje kasnije.

Obroci u meniju tradicionalne ishrane uključivali su zelene plantana banane sa pasuljem, kuvanu piletinu sa zelenim povrćem i braon pirinač sa pasuljem. Na meniju zapadnjačke kuhinje bilo je, između ostalog, pica, pržena piletina, pomfrit i špageti sa gulašem.

Kod onih koji su tek prebačeni na zapadnjačku ishranu primećen je porast markera koji ukazuju na inflamaciju, a testovi su pokazali da njihovi imuni sistemi nisu dobro reagovali na infekcije. Takođe su se i ugojili.

Nasuprot tome, prelazak sa zapadne na tradicionalnu ishranu imao je antiinflamatorni efekat, a markeri povezani sa metaboličkim problemima su opali.

U još jednom delu ispitivanja, jedna grupa učesnika koji su pratili zapadnjačku ishranu zamoljeni su da piju lokalno fermentisano piće od banana – mbege. Kod te grupe je takođe primećen boljitak u markerima koji ukazuju na upalu.

Za dr Godfrija Tembu, prvog autora studije i predavača na Univerzitetu KCMC u Mošiju u Tanzaniji, nalazi istraživanja nisu iznenađujući.

- Kada smo u većini sela i pričamo sa starijim ljudima od 80 i 90 godina, svi su veoma zdravi. Nemaju nikakve zdravstvene komplikacije, a govore vam da se tako hrane od svoje mladosti - objašnjava Tembu.

Međutim, ova ishrana i njeni benefiti nisu dovoljno istraženi i dokumentovani, za razliku od tradicionalnih ishrana u Mediteranu i nordijskim zemljama, koje promoviše Svetska zdravstvena organizacija.

Izvor:
Dnevnik
Pošaljite komentar