Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Posetite "nemačku Toskanu", idealna jesenja destinacija: OVDE RIZLING DOMINIRA, A KUHINJA NUDI JEDINSTVENE SPECIJALITETE

23.10.2025. 16:30 16:39
Piše:
Izvor:
Kamatica.com
вино
Foto: Ilustracija pixabay

U regijama Rajna-Palatinata i Sarlanda krije se autentični deo Nemačke, često nazivan „nemačka Toskana“, idealan za jesenje putovanje bez gužve i masovnog turizma.

 Duž oko 85 kilometara, od Švajgen-Rehtenbaha do Bokenhajma, prostire se Nemačka vinska ruta (Deutsche Weinstraße) — jedna od najstarijih i najpoznatijih vinskih trasa u Evropi.

Jesen je idealno vreme za posetu: vinogradi su obojeni zlatnim i crvenim tonovima, vazduh je svež, a ritam života usporen, što omogućava potpuno uživanje u vinu, istoriji i lokalnim specijalitetima.

Rizling, kralj nemačkih vina

Srce nemačke vinske scene je Rajna-Palatinat, region kojim suvereno vlada rizling. Ova sorta savršeno odražava tlo i klimu, odlikuje je izražena kiselost, mineralne note i svežina. U aromama se prepoznaju breskva, jabuka, limeta i cvetni tonovi, dok zreli primerci nose karakteristične nijanse nafte, koje su zaštitni znak rizlinga.

Sa oko 6.000 hektara pod ovom sortom, Pfalc je najvažnija regija za rizling u Nemačkoj.

Sarland. diskretni dragulj rute

Susedni Sarland nudi nešto intimnije iskustvo: umesto komercijalnog sjaja, ovde posetioce dočekuju rustične vinarije i topli domaćini, koji pružaju pravi doživljaj tradicionalne gostoprimljivosti.

Vino i hrana,  autentični gastronomski savez

Gastronomija duž rute savršeno prati lokalna vina:

Flammkuchen – tanka, hrskava pita sa pavlakom, lukom i slaninom, često u varijantama sa dimljenim šaranom, idealna uz suvi rizling.

Saumagen – punjeni svinjski želudac sa mešavinom mesa, krompira, luka i začina, omiljeno jelo nekadašnjeg kancelara Helmuta Kola.

Zwiebelkuchen – pita od luka, slanine i pavlake, koja se tradicionalno služi uz Federweißer – mlado, poluprerađeno vino.

Handkäse mit Musik – mirisni sir sa lukom, sirćetom i uljem.

Forelle aus dem Rhein – sveža pastrmka iz Rajne, najčešće poširana u vinskom bujonu.

Jesen — najlepše lice vinske rute

Tokom jeseni, Nemačka vinska ruta pokazuje svoje pravo lice: vinogradi sijaju u bojama jantara, a održavaju se brojni festivali, poput čuvenog Wurstmarkta u Bad Dirkhajmu. To je vreme kada ljubitelji vina mogu da dožive spoj tradicije, ukusa i autentične atmosfere.

Pored rizlinga, u regionu se preporučuju i elegantni crveni Spätburgunder (Pinot Noir) i lagani, voćni beli Müller-Thurgau.

Kamatica.com

Izvor:
Kamatica.com
Piše:
Pošaljite komentar
VINSKA KARTA PETRA SAMARDŽIJE: Karlovački rizling - vino veka

VINSKA KARTA PETRA SAMARDŽIJE: Karlovački rizling - vino veka

13.04.2025. 13:00 13:00
JESENJA BAJKA KROZ SRBIJU! Otkrijte mesta gde jesen izgleda kao sa razglednice MIRISI, zvuci prirode i tišina koja vraća duševni mir
da

JESENJA BAJKA KROZ SRBIJU! Otkrijte mesta gde jesen izgleda kao sa razglednice MIRISI, zvuci prirode i tišina koja vraća duševni mir

13.10.2025. 16:38 16:47