SAD OVO TREBA ZNATI Trik koji će vam odmah otkriti da li su jagode slatke domaće, ili uvozne
Traje sezona jagoda, ali se prilikom kupovine mnogi se suočavaju sa pitanjem: kako prepoznati prave, domaće jagode i izbeći uvozne, koje često nemaju tako dobar ukus?
Važno je znati da su prve jagode koje vidimo na pijacama ili policama prodavnica u proleće obično uvezene – čak i ako prodavci tvrde da su domaće. Prave lokalne jagode sazrevaju malo kasnije.
Pritom, postoje očigledne razlike između domaćih i uvoznih jagoda, ako znamo kako da ih tražimo.
Domaće jagode imaju duboko crvenu boju po celoj površini, prepoznatljivu aromu i pune su sitnih semenki. Njihove stabljike su svetlozelene, a plodovi su često nepravilnog oblika – dobar znak da nisu hemijski tretirani.
Uvezene jagode su, međutim, obično ravnomernog oblika, bledo ružičaste iznutra i gotovo bez mirisa. Ako je unutrašnjost izrazito crvena, postoji mogućnost da su tretirane pesticidima.
Zato odvojite trenutak pre kupovine: držite jagodu u ruci, pomirišite je i pogledajte je. Nos i oči će vam brzo reći da li zaista imate nešto domaće u rukama ili je to samo dobro upakovana prevara, savetuje Aktivni.si.