ISTRAŽIVANJE POKAZUJE: I FETUSI MOGU DA OSETE UKUSE Deca već u materici „uče“ koji će „zeleniš” voleti!
Naučnici su otkrili neočekivan način na koji možete da navedete malu decu da zavole povrće.
Ako želite da vaše dete bez problema jede povrće kad odraste, možda bi trebalo da razmislite o tome što jedete u trudnoći. Novo istraživanje sugeriše da su mališani skloniji da prihvatite „zeleniš” i drugo povrće ako su mu bili izloženi dok su još bili u maminom stomaku.
Tim naučnika sa Univerziteta Duram otkrio je da novorođenčad pozitivno reaguje na mirise hrane koju su njihove majke konzumirale tokom trudnoće. Naučnici su analizirali izraze lica beba starih tri nedelje čije su majke tokom trudnoće redovno konzumirale kelj ili šargarepu.
Rezultati istraživanja su pokazali da su bebe čije su majke konzumirale šargarepu pozitivno reagovale na njen miris, dok su one koje su bile izložene kelju u materici takođe pokazale sklonost prema tom mirisu.
Ovi podaci upućuju na to da rana izloženost određenim ukusima može da utiče na kasnije prehrambene preferencije deteta, što bi roditeljima moglo da olakša uvođenje zdravog povrća u ishranu mališana.
Profesorka Nadja Rejsland, stručnjakinja za fetalna i neonatalna istraživanja, koja je već ranije privukla pažnju medija svojim istraživanjem o uticaju pušenja na nerođene bebe, bila je vodeći autor ove studije, prenosi Indepedent.
„Naša analiza izraza lica beba sugeriše da one reaguju pozitivnije na mirise hrane koju su njihove majke jele tokom poslednjih meseci trudnoće. To potencijalno znači da bismo mogli da podstaknemo bebe da bolje prihvate zelene vrste povrća ako ih izložimo tim ukusima još dok su u materici”, rekla je prof. Rejsland.
Dodala je kako bebe tokom dohrane često dobijaju slađe namirnice poput pirea od šargarepe, kruške ili banane, ali da bi ranije izlaganje zelenom povrću moglo da pomogne u razvijanju sklonosti prema njima.
„Ako majka jede gorko ali zdravo zeleno povrće tokom trudnoće, to bi moglo da pomogne deci da ga kasnije lakše prihvate i zavole”, istakla je.
Tokom istraživanja koje je obuhvatilo 32 bebe iz severoistočne Engleske, naučnici su koristili pamučne štapiće natopljene mirisom šargarepe ili kelja, ali nisu bebama davali hranu na probanje jer su bile premale za izlaganje ukusima.
Analizom video-zapisa beba, naučnici su uporedili njihove reakcije sa onima koje su pokazale još u materici. Rezultati su pokazali da je učestalost izraza „osmeha” porasla, dok se broj „plačljivih” izraza smanjio kada su bebe osetile miris hrane koju su poznavale iz materice.
Koautorka istraživanja dr Bejza Ustun-Elajan rekla je: „Naša studija pokazuje da fetusi ne samo da mogu da osete i razlikuju ukuse dok su u materici, već mogu da počnu da uče i razvijaju sećanje na određene ukuse ako su im često izloženi.”
Dodala je kako ovo istraživanje potvrđuje da prehrambene sklonosti počinju da se razvijaju mnogo ranije nego što se mislilo – već u maminom stomaku.
„Ako uvedemo ove ukuse rano, možda ćemo moći da oblikujemo zdravije prehrambene navike dece od samog početka”, zaključila je dr Ustun-Elajan.