Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

JEDNA NAMIRNICA PREPORODI PUŠAČE Poboljšava cirkulaciju, smanjuje štetu od duvana, a pritom čini čuda za kožu!

04.07.2025. 18:44 18:53
Piše:
Izvor:
Krstarica/Dnevnik
da
Foto: freepik, ilustracija

Trudite se da je jedete svaki dan. Skoro sigurno ima ga u svakoj kuhinji.

Samo 1 namirnica ima moć da preporodi pušače – odlična je za srce i krvne sudove, krcata vitaminima i mineralima!

Paradajz – namirnica koju svaki pušač treba da konzumira!

Paradajz je izuzetno korisna namirnica koju mnogi ne jedu dovoljno često, iako je prepun vitamina i minerala ključnih za zdravlje nerava i normalnu cirkulaciju krvi. Posebno je značajan za pušače, jer može pomoći u smanjenju štete izazvane konzumiranjem duvana, prenosi avaz.ba.

Kuvani paradajz – još zdraviji izbor

Kuvanjem paradajza povećava se nivo likopena, snažnog antioksidansa, što ga čini još korisnijim u poređenju sa sirovim paradajzom. Zato je preporučljivo uključiti kuvani paradajz u svakodnevnu ishranu.

да
Foto: freepik, ilustracija

Zdrava i blistava koža

Paradajz je bogat vitaminom C, prirodnim antioksidansom koji pomaže u održavanju sjaja i zdravlja kože. Osim toga, sadrži vitamin A, gvožđe i kalijum, koji su ključni za očuvanje zdravlja nerava i normalne cirkulacije. Prisustvo vitamina K doprinosi pravilnom zgrušavanju krvi.

Zahvaljujući kumarinskoj i hlorogenskoj kiselini, paradajz može ublažiti štetne efekte konzumiranja cigareta, pa je korisno da ga pušači redovno konzumiraju.

Saveznik u mršavljenju

Paradajz je odličan izbor za one koji žele da smršaju. Sadrži malo kalorija i puno vlakana, što doprinosi dužem osećaju sitosti i olakšava gubitak masnih naslaga. Redovno konzumiranje paradajza može biti dragocen dodatak uravnoteženoj ishrani.

Voće ili povrće?

Iako se paradajz često smatra povrćem zbog svog načina uzgoja i kulinarske primene, tehnički gledano, on je voće. Evropljani su prvi počeli da ga posmatraju kao voće, ali u svakodnevnoj upotrebi, često se svrstava među povrće zbog svoje upotrebe u jelima.

Da biste iskoristili sve blagodeti paradajza, trudite se da ga jedete svakodnevno, bilo svežeg ili kuvanog!

 

Izvor:
Krstarica/Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar