STUDIJA KOJA JE TRAJALA 30 GODINA OTKRIVA: Jedite ovu hranu i doživećete duboku starost bez bolesti!
Nikada nije kasno za pozitivne promene, a nova studija sa Harvarda otkriva da usvajanje zdravijih navika u ishrani u srednjem dobu može značajno povećati šanse za dug i zdrav život.
Naučnici su utvrdili snažnu povezanost između ishrane bogate namirnicama biljnog porekla i takozvanog „zdravog starenja“, a svoja otkrića objavili su u prestižnom časopisu Nature Medicine.
Dugogodišnje istraživanje otkrilo ključne navike
Istraživanje je obuhvatilo čak 105.000 ljudi koje su naučnici pratili tokom 30 godina, analizirajući kako način ishrane u dobu od 39 do 69 godina utiče na zdravlje u kasnijem životu.
„Zdravo starenje“ definisano je kao dostizanje 70. godine bez hroničnih bolesti poput srčanih oboljenja, sa očuvanim kognitivnim, mentalnim i fizičkim funkcijama. Svakom učesniku dodeljena je ocena na osnovu toga koliko se pridržavao osam različitih modela ishrane, prenosi Nova.rs.
Najbolje rezultate doneo je jedan model
Najbolje rezultate postigao je takozvani Alternativni indeks zdrave ishrane (AHEI), model koji je takođe razvijen na Harvardu. Podaci su impresivni: osobe koje su se najviše pridržavale AHEI principa imale su čak 86% veću verovatnoću da dožive starost bez teških bolesti.
U 75. godini njihove šanse za „zdravo starenje“ bile su čak 2,2 puta veće u odnosu na one koji su se najmanje pridržavali ovih smernica.
Preporuke za ishranu
AHEI indeks ističe važnost unosa sedam ključnih grupa namirnica. Preporučuje se ishrana bogata:
voćem
povrćem
integralnim (celim) žitaricama
mahunarkama
orašastim plodovima
zdravim, nezasićenim mastima
mlečnim proizvodima sa niskim sadržajem masti (u umerenim količinama)
S druge strane, neke namirnice bi trebalo svesti na minimum ili potpuno izbegavati. To uključuje:
zaslađene napitke
crveno i prerađeno meso
trans masti
prekomerni unos soli (natrijuma)
Autori studije ističu:
„Obrasci ishrane bogati biljnim namirnicama, uz umereno uključivanje zdravih namirnica životinjskog porekla, mogu poboljšati kvalitet starenja i poslužiti kao smernica za buduće preporuke u ishrani.“