SUPER HRANA, A JEFTINA, ISPOD 100 DINARA ZA KILOGRAM Goveđa džigerica jača zdravlje EVO KO BI TREBAO REDOVNO DA JE JEDE
Nećete verovati kolike benefite po vaše zdravlje ima juneća ili goveđa džigerica, a pored toga, ova super hrana je i izuzetno jeftina.
Naime, goveđa ili juneća džigerica ima izuzetnu nutritivnu snagu. Bogata je važnim hranljivim materijama, a ljudi su je vekovima cenili u različitim kulturama širom sveta. Danas ponovo dobija na popularnosti zbog svojih impresivnih pozitivnih efekata na zdravlje.
Juneća džigerica je izuzetno jeftina. Proverili smo i kilogram ove džigerica košta manje od 100 dinara, što je čini izuzetno isplativom kao zdravu hranu koju vredi redovno konzumirati.
Profil hranljivih materija
Goveđa džigerica spada u iznutrice, ima snažan ukus i jaku teksturu, a takođe visok sadržaj vitamina, minerala i drugih esencijalnih hranljivih materija.
Porcija od oko 85 grama sadrži približno:
160 kalorija
4,5 g ugljenih hidrata
isti iznos masti
25 g proteina
natrijum, bakar, cink, selen, fosfor, gvožđe, kalijum
vitamine A, D, B6 i B12
Prednosti za energiju
Visok sadržaj vitamina B i gvožđa pomaže u proizvodnji energije i borbi protiv umora. Riboflavin, niacin, tiamin, folati i drugi vitamini iz džigerice podržavaju aktivnost organizma.
Gvožđe iz džigerice je važno za transport kiseonika, a bakar pomaže njegovu apsorpciju.
Podrška imunitetu
Vitamin A, vitamini B i cink igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravog imunološkog sistema. Cink je „čuvar“ imunološke funkcije i važan je za pravilno funkcionisanje imunskih ćelija.
Proizvodnja crvenih krvnih zrnaca
Gvožđe i vitamini B su neophodni za zdravu proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, što sprečava anemiju.
Jetra, kao jedna od namirnica sa najviše vitamina B i gvožđa, ključna je za ovu funkciju.
Jednostavan recept za prženu džigericu
500 kilograma džigerice (za dve osobe)
brašno
mast
beli luk
so, biber
Priprema:
Zamolite mesara da vam džigericu iseče na tanke šnicle. Blago je properite hladnom vodom i dobro posušite ubrusom. Uvaljajte je u brašno, ali ne previše. Pržite je na svinjskoj masti po tri-četiri minuta sa svake strane, pazite da je ne prepečete, nek ostane sočna iznutra. Ispečenu čigericu pospite sitno seckanim belim lukom i posolite (nikako je nemojte soliti pre termičke obrade). Poslužite uz pire krompir i sezonsku salatu.
Podrška mozgu i kognitivnim funkcijama
Holin u džigerici podržava zdravlje mozga, pamćenje, učenje i raspoloženje.
Studije pokazuju da redovno konzumiranje jetre kod dece poboljšava kognitivne funkcije i povećava unos gvožđa i vitamina A.
Prednosti za trudnice
Folati iz goveđe džigerice su važni za razvoj fetusa i sprečavanje urođenih mana.
Međutim, trudnice treba da se konsultuju sa lekarom o količini, jer previše vitamina A može biti štetno.
Vid, zubi, kosti
Vitamin A pozitivno utiče na vid, imunitet i rast ćelija. Vitamin B12 je neophodan za energiju, rad nervnog sistema i stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Bakar podržava enzimske funkcije, popravku tkiva i apsorpciju gvožđa.
Dodatne koristi
Obrok sa goveđom džigericom jača imunitet, daje snagu i podržava metabolizam masti. Takođe pomaže u detoksikaciji organizma, očuvanju zdravlja jetre, kvalitetu krvnog pritiska i kardiovaskularnog zdravlja, kao i u povećanju izdržljivosti organizma.
Rizici i mere opreza
Iako ima brojne prednosti, važno je konzumirati džigericu umereno zbog visokog sadržaja vitamina A i holesterola. Osobe sa visokim holesterolom ili određenim zdravstvenim problemima treba da se konsultuju sa lekarom pre redovne konzumacije.
Goveđa džigerica je laka za pripremu – pečenje, prženje sa lukom, kuvanje ili priprema namaza. Takođe postoje i kapsule sa koncentrovanom jetrom za one koji nisu ljubitelji iznutrica, ali ih treba koristiti uz lekarski savet.