SVAKI TREĆI SRBIN IMA MASNU JETRU, A I NE ZNA! Ako jedete ovu hranu često, sami sebi pravite PROBLEM
Masna jetra više nije problem koji pogađa samo osobe koje preteruju s alkoholom. Osim vežbanja i mršavljenja, izbor namirnica igra ključnu ulogu u oporavku
Sve češće se javlja i kod onih koji uopšte ne piju. Takvo stanje, poznato kao nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD), najčešće je povezano s načinom ishrane i nedostatkom telesne aktivnosti. Ipak, polovina ljudi koji je imaju toga uopšte nije svesna.
Osim vežbanja i mršavljenja, izbor namirnica igra ključnu ulogu u oporavku, kaže dr. Šivam Joši, specijalizant interne medicine u bolnici Indraprastha Apollo u Nju Delhiju.
Jetra je osetljiva na ono što unosimo u organizam
"Jetra je vrlo osetljiva na ono što unosimo u organizam. Čak i male greške u ishrani, ako se ponavljaju svakog dana, mogu dovesti do nakupljanja masti i upale jetre na duge staze", navodi doktor i otkriva pet najčešćih prehrambenih navika koje pogoršavaju stanje masne jetre.
Svakodnevno konzumiranje zaslađenih pića
Ako mislite da jedna limenka gaziranog pića dnevno ne šteti – razmislite ponovo. Zaslađena pića, posebno ona s fruktozno-glukoznim sirupom, jedan su od glavnih uzroka nakupljanja masti u jetri.
"Jetra koristi fruktozu, ali kada je ima previše, pretvara je u mast. Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da unos dodatih šećera ne prelazi 10 % ukupnog dnevnog kalorijskog unosa, a kod osoba s oštećenom jetrom – ne bi trebao prelaziti 5 %", kaže dr. Joši.
Za nekoga ko unosi 2.000 kalorija dnevno, to znači maksimalno 50 g šećera, a idealno bi bilo bliže 25 g.
Konzumiranje industrijski prerađene hrane
Čips, mesni naresci, instant supe i gotova jela puni su konzervansa, soli i veštačkih dodataka. Takva hrana može podstaknuti insulinsku rezistenciju, jedan od glavnih uzroka masne jetre, te uzrokuje blagu, ali stalnu upalu u telu.
Masna jetra više nije problem koji pogađa samo osobe koje preteruju s alkoholom.
Sve češće se javlja i kod onih koji uopšte ne piju. Takvo stanje, poznato kao nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD), najčešće je povezano s načinom ishrane i nedostatkom telesne aktivnosti. Ipak, polovina ljudi koji je imaju toga uopšte nije svesna.
Osim vežbanja i mršavljenja, izbor namirnica igra ključnu ulogu u oporavku, kaže dr. Šivam Joši, specijalizant interne medicine u bolnici Indraprastha Apollo u Nju Delhiju.
Konzumiranje industrijski prerađene hrane
Čips, mesni naresci, instant supe i gotova jela puni su konzervansa, soli i veštačkih dodataka. Takva hrana može podstaknuti insulinsku rezistenciju, jedan od glavnih uzroka masne jetre, te uzrokuje blagu, ali stalnu upalu u telu.
Previše pržene hrane, crvenog mesa i punomasnih mlečnih proizvoda
Pržena hrana, posebno ona s trans mastima, starim uljem ili zasićenim mastima, dodatno opterećuje jetru. Crveno meso, slanina, puter i sir sadrže zasićene masti koje pogoršavaju stanje.
"Povremeni unos možda ne deluje odmah štetno, ali dugoročno pojačava stres u jetri, posebno ako se koriste trans masti ili reciklirano ulje," upozorava dr. Joši.
Prekomerna upotreba biljnih ulja
Ulja poput sojinog, kukuruznog i suncokretovog bogata su omega-6 masnim kiselinama. Iako same po sebi nisu štetne, preteran unos bez ravnoteže s omega-3 masnoćama može podstaknuti oksidativni stres i upale.
Nedovoljan unos vlakana
Jedna od najvećih prehrambenih grešaka je nedostatak vlakana – iz voća, povrća i zdravih masnoća (npr. omega-3 iz orašastih plodova, semenki i masne ribe).
"Vlakna pomažu u izbacivanju viška masnoće i toksina iz organizma, a antioksidansi iz svežih namirnica štite ćelije jetre. Zamislite vlakna kao čistače unutrašnjih organa – svakodnevni detoks, " opisuje dr. Joši.