clear sky
19°C
02.08.2025.
Нови Сад
eur
117.1721
usd
102.5846
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СВАКИ ТРЕЋИ СРБИН ИМА МАСНУ ЈЕТРУ, А И НЕ ЗНА! Ако једете ову храну често, сами себи правите ПРОБЛЕМ

01.08.2025. 19:38 19:55
Пише:
Извор:
Najžena.rs
da
Фото: freepik, ilustracija

Масна јетра више није проблем који погађа само особе које претерују с алкохолом. Осим вежбања и мршављења, избор намирница игра кључну улогу у опоравку

Све чешће се јавља и код оних који уопште не пију. Такво стање, познато као неалкохолна масна болест јетре (НАФЛД), најчешће је повезано с начином исхране и недостатком телесне активности. Ипак, половина људи који је имају тога уопште није свесна.

Осим вежбања и мршављења, избор намирница игра кључну улогу у опоравку, каже др. Шивам Јоши, специјализант интерне медицине у болници Индрапрастха Аполло у Њу Делхију.

Јетра је осетљива на оно што уносимо у организам

"Јетра је врло осетљива на оно што уносимо у организам. Чак и мале грешке у исхрани, ако се понављају сваког дана, могу довести до накупљања масти и упале јетре на дуге стазе", наводи доктор и открива пет најчешћих прехрамбених навика које погоршавају стање масне јетре.

da
Фото: freepik, ilustracija

Свакодневно конзумирање заслађених пића

Ако мислите да једна лименка газираног пића дневно не штети – размислите поново. Заслађена пића, посебно она с фруктозно-глукозним сирупом, један су од главних узрока накупљања масти у јетри.

"Јетра користи фруктозу, али када је има превише, претвара је у маст. Светска здравствена организација препоручује да унос додатих шећера не прелази 10 % укупног дневног калоријског уноса, а код особа с оштећеном јетром – не би требао прелазити 5 %", каже др. Јоши.

За некога ко уноси 2.000 калорија дневно, то значи максимално 50 г шећера, а идеално би било ближе 25 г.

Конзумирање индустријски прерађене хране

Чипс, месни наресци, инстант супе и готова јела пуни су конзерванса, соли и вештачких додатака. Таква храна може подстакнути инсулинску резистенцију, један од главних узрока масне јетре, те узрокује благу, али сталну упалу у телу.

Масна јетра више није проблем који погађа само особе које претерују с алкохолом.

da
Фото: freepik, ilustracija

Све чешће се јавља и код оних који уопште не пију. Такво стање, познато као неалкохолна масна болест јетре (НАФЛД), најчешће је повезано с начином исхране и недостатком телесне активности. Ипак, половина људи који је имају тога уопште није свесна.

Осим вежбања и мршављења, избор намирница игра кључну улогу у опоравку, каже др. Шивам Јоши, специјализант интерне медицине у болници Индрапрастха Аполло у Њу Делхију.

 

Конзумирање индустријски прерађене хране

Чипс, месни наресци, инстант супе и готова јела пуни су конзерванса, соли и вештачких додатака. Таква храна може подстакнути инсулинску резистенцију, један од главних узрока масне јетре, те узрокује благу, али сталну упалу у телу.

 

Превише пржене хране, црвеног меса и пуномасних млечних производа

Пржена храна, посебно она с транс мастима, старим уљем или засићеним мастима, додатно оптерећује јетру. Црвено месо, сланина, путер и сир садрже засићене масти које погоршавају стање.

"Повремени унос можда не делује одмах штетно, али дугорочно појачава стрес у јетри, посебно ако се користе транс масти или рециклирано уље," упозорава др. Јоши.

da
Фото: freepik, ilustracija

Прекомерна употреба биљних уља

Уља попут сојиног, кукурузног и сунцокретовог богата су омега-6 масним киселинама. Иако саме по себи нису штетне, претеран унос без равнотеже с омега-3 масноћама може подстакнути оксидативни стрес и упале.

Недовољан унос влакана

Једна од највећих прехрамбених грешака је недостатак влакана – из воћа, поврћа и здравих масноћа (нпр. омега-3 из орашастих плодова, семенки и масне рибе).

"Влакна помажу у избацивању вишка масноће и токсина из организма, а антиоксиданси из свежих намирница штите ћелије јетре. Замислите влакна као чистаче унутрашњих органа – свакодневни детокс, " описује др. Јоши.

Извор:
Najžena.rs
Пише:
Пошаљите коментар