СВАКИ ТРЕЋИ СРБИН ИМА МАСНУ ЈЕТРУ, А И НЕ ЗНА! Ако једете ову храну често, сами себи правите ПРОБЛЕМ
Масна јетра више није проблем који погађа само особе које претерују с алкохолом. Осим вежбања и мршављења, избор намирница игра кључну улогу у опоравку
Све чешће се јавља и код оних који уопште не пију. Такво стање, познато као неалкохолна масна болест јетре (НАФЛД), најчешће је повезано с начином исхране и недостатком телесне активности. Ипак, половина људи који је имају тога уопште није свесна.
Осим вежбања и мршављења, избор намирница игра кључну улогу у опоравку, каже др. Шивам Јоши, специјализант интерне медицине у болници Индрапрастха Аполло у Њу Делхију.
Јетра је осетљива на оно што уносимо у организам
"Јетра је врло осетљива на оно што уносимо у организам. Чак и мале грешке у исхрани, ако се понављају сваког дана, могу довести до накупљања масти и упале јетре на дуге стазе", наводи доктор и открива пет најчешћих прехрамбених навика које погоршавају стање масне јетре.
Свакодневно конзумирање заслађених пића
Ако мислите да једна лименка газираног пића дневно не штети – размислите поново. Заслађена пића, посебно она с фруктозно-глукозним сирупом, један су од главних узрока накупљања масти у јетри.
"Јетра користи фруктозу, али када је има превише, претвара је у маст. Светска здравствена организација препоручује да унос додатих шећера не прелази 10 % укупног дневног калоријског уноса, а код особа с оштећеном јетром – не би требао прелазити 5 %", каже др. Јоши.
За некога ко уноси 2.000 калорија дневно, то значи максимално 50 г шећера, а идеално би било ближе 25 г.
Конзумирање индустријски прерађене хране
Чипс, месни наресци, инстант супе и готова јела пуни су конзерванса, соли и вештачких додатака. Таква храна може подстакнути инсулинску резистенцију, један од главних узрока масне јетре, те узрокује благу, али сталну упалу у телу.
Масна јетра више није проблем који погађа само особе које претерују с алкохолом.
Све чешће се јавља и код оних који уопште не пију. Такво стање, познато као неалкохолна масна болест јетре (НАФЛД), најчешће је повезано с начином исхране и недостатком телесне активности. Ипак, половина људи који је имају тога уопште није свесна.
Осим вежбања и мршављења, избор намирница игра кључну улогу у опоравку, каже др. Шивам Јоши, специјализант интерне медицине у болници Индрапрастха Аполло у Њу Делхију.
Конзумирање индустријски прерађене хране
Чипс, месни наресци, инстант супе и готова јела пуни су конзерванса, соли и вештачких додатака. Таква храна може подстакнути инсулинску резистенцију, један од главних узрока масне јетре, те узрокује благу, али сталну упалу у телу.
Превише пржене хране, црвеног меса и пуномасних млечних производа
Пржена храна, посебно она с транс мастима, старим уљем или засићеним мастима, додатно оптерећује јетру. Црвено месо, сланина, путер и сир садрже засићене масти које погоршавају стање.
"Повремени унос можда не делује одмах штетно, али дугорочно појачава стрес у јетри, посебно ако се користе транс масти или рециклирано уље," упозорава др. Јоши.
Прекомерна употреба биљних уља
Уља попут сојиног, кукурузног и сунцокретовог богата су омега-6 масним киселинама. Иако саме по себи нису штетне, претеран унос без равнотеже с омега-3 масноћама може подстакнути оксидативни стрес и упале.
Недовољан унос влакана
Једна од највећих прехрамбених грешака је недостатак влакана – из воћа, поврћа и здравих масноћа (нпр. омега-3 из орашастих плодова, семенки и масне рибе).
"Влакна помажу у избацивању вишка масноће и токсина из организма, а антиоксиданси из свежих намирница штите ћелије јетре. Замислите влакна као чистаче унутрашњих органа – свакодневни детокс, " описује др. Јоши.