TRI NAMIRNICE SA MOĆNIM DEJSTVOM NA KRVNI PRITISAK Prirodno protiv hipertenzije
Terapija je glavna opcija za lečenje visokog krvnog pritiska, ali ishrana ima snažnu ulogu u njegovom upravljanju.
Pritom, kontrola krvnog pritiska ne mora uvek da znači stroga pravila i ograničenja.
Visok krvni pritisak (hipertenzija) je jedan od najvažnijih faktora rizika za srčana oboljenja i moždani udar, ali najčešće ne ispoljava simptome. Zato je od vitalnog značaja održavati normalan nivo krvnog pritiska.
Ishrana koja podržava zdrav krvni pritisak ne mora da znači i žrtvovanje ukusa, jer mnoge ukusne namirnice, poput nekoliko kockica crne čokolade, prirodno obezbeđuju hranljive materije i jedinjenja koja podržavaju zdrav krvni pritisak.
U nastavku su tri manje poznate namirnice koje snižavaju krvni pritisak.
1. Crna čokolada
Kakao prah, kao glavni sastojak crne čokolade, sadrži dobar nivo kalijuma, koji je esencijalni mineral za regulisanje stabilnog nivoa krvnog pritiska. Na primer, jedna kašika kakao praha sadrži 135 miligrama kalijuma.
Kalijum podržava krvni pritisak tako što pomaže bubrezima da se reše viška natrijuma. Ako se ne unosi dovoljno kalijuma, a posebno ako se konzumira i puno soli, telo može da zadrži više natrijuma, što na kraju povećava krvni pritisak.
Osim toga, kakao je glavni izvor polifenola u ishrani, uključujući flavonoide. Istraživanja pokazuju da proizvodi od kakaa, poput crne čokolade, imaju najviši sadržaj flavanoida po težini od bilo koje druge hrane.
Flavanoli su prirodna jedinjenja u kakau, koja na sledeće načine pomažu u poboljšanju krvnog pritiska:
• Niži sistolni i dijastolni pritisak
• Poboljšanje funkcije krvnih sudova
• Sprečavanje stvaranja ugrušaka
Crna čokolada je bogata flavan-3-olima, posebno kada sadrži 70 odsto ili više kakaa. Može da obezbedi do 600 mg ovih jedinjenja korisnih za srce na 10 grama.
2. Jagode
Jagode su niskokalorične i bogate:
• flavonoidima (antocijanini, proantocijanidini, flavanoli)
• vitaminom C i vitaminom B9
• vlaknima
• kalijumom
Kombinacija ovih hranljivih materija podržava zdravlje srca i doprinosi snižavanju pritiska poboljšanjem protoka krvi i opuštanjem zidova arterija.
3. Švajcarski sir
Mnoge vrste sira sadrže puno soli i zasićenih masti, ali švajcarski sir je izuzetak koji može biti deo ishrane za snižavanje pritiska.
Zašto je povoljniji izbor:
• manje natrijuma (oko 53 mg na 30 g)
• bogat kalcijumom
• relativno niskokaloričan
• sadrži bioaktivne peptide koji opuštaju krvne sudove
Kako višak soli, a manjak kalijuma utiču na pritisak
Prekomeran unos natrijuma i nedovoljno kalijuma značajno povećavaju rizik od hipertenzije. So vremenom suzava krvne sudove i opterećuje srce, dok kalijum deluje suprotno — smanjuje efekat soli i pomaže telu da je izbaci.
Prema novim smernicama Američkog udruženja za srce:
• manje od 2.300 mg soli dnevno
• poželjno oko 1.500 mg dnevno
Smernice posebno preporučuju i upotrebu zamena za so na bazi kalijuma.