ČOKOLADNA BAKLAVA KOJA IZGLEDA KAO SAN Priprema se lakše nego što mislite!
Pre služenja prelijte baklavu otopljenom čokoladom.
Potrebno je:
• 18 kora za pitu
• 150 g istopljenog maslaca
• 300 g seckanih oraha
• 300 g seckane čokolade
Za sirup:
• 300 g šećera
• 70 g meda
• 250 ml vode
• ekstrakt vanile
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U šerpici zakuvajte šećer, med, vodu i vanilin ekstrakt. Nakon što proključa, smanjite temperaturu i kuvajte još 10 minuta. Pomešajte orahe sa čokoladom. Poređajte 7 kora u pleh, pa svaku dobro premažite maslacem i pospite polovinom smese oraha i čokolade. Naređajte još četiri kore premazane maslacem, pa pospite ostatak oraha i čokolade i završite sa ostalih sedam kora. Baklavu isecite na kockice, pa premažite maslacem. Pecite baklavu oko 30 do 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Zatim izvadite i prelijte sirupom. Ostavite preko noći da se ohladi.