PRIRODNI LEK IZ KUHINJE Moćna biljka za oporavak nakon upale pluća
Priroda nudi brojne biljke koje mogu pomoći u borbi protiv različitih zdravstvenih tegoba, ali važno je znati kako ih pravilno koristiti.
Jedna od manje poznatih, ali izuzetno korisnih biljaka je piskavica, poznata i kao grčko seme, a domaći fitoterapeut Momčilo Antonijević za RTS ističe njene brojne dobrobiti posebno za one koji se oporavljaju od teških bolesti, poput upale pluća.
-Iako kod nas nije mnogo poznata, piskavica je dragocena. Koristi se kao dodatak ishrani, sadrži obilje fosfora, kalcijuma i gvožđa, kao i etarsko ulje koje joj daje prepoznatljiv miris. Zanimljivo je da se radi o jednom od osnovnih sastojaka karija, a u indijskoj kuhinji je nezaobilazna, objasnio je Antonijević.
Ova biljka pomaže telu da bolje iskoristi proteine iz hrane, stimuliše stvaranje crvenih krvnih zrnaca, a ima i efekat snižavanja nivoa šećera u krvi, što je posebno značajno za osobe sa insulinskom rezistencijom. Antonijević naglašava da je piskavica korisna i kod anemije i malokrvnosti, a bezbedna je čak i za decu.
Recept za čaj od piskavice:
-Uveče prelijte jednu supenu kašiku semena šoljom vode. Ujutru prokuvajte tu tečnost dva do tri minuta, procedite i popijte čaj, a omekšano seme možete pojesti podseća na kuvanu aromatičnu pšenicu, objašnjava Antonijević.
Piskavica, iako deluje egzotično, može se bez problema pronaći u radnjama zdrave hrane širom Srbije. Ova biljka nije samo začin, već i prirodni tonik za telo, posebno dragocen tokom oporavka.