KADA BANAĆANKA KAŽE Napravite savršene krofne ŠUPLJE I MEKANE KAO DUŠA
Obradujte ukućane klasičnom domaćom poslasticom. Možete je filovati po ukusu, kremom, džemom ili običnim prah šećerom.
Danas vam predstavljamo jedan zanimljiv recept za krofne iz Banata. Uživajte u pripremi i ukusu.
Evo šta je potrebno od sastojaka i kako se prave.
Sastojci:
Kesica suvog kvasca ili 40 gr svežeg
200 ml toplog mleka
100 ml vode
2 jajeta (može i bez jaja)
60 ml ulja
2 kašike meda (može i šećer)
malo soli
kašika gustina
ulje za prženje
potrošila sam 550 gr brašna
malo kisele vode
U posudu dodajte brašno, kvasac, šećer, so i gustin pa izmešajte. Dodajte mleko, (običnu) vodu, ulje, jaja. Izmešajte pa dodavajte brašno. Zamesite i ostavite da nadođe, malo ga ispresavijajte, razvucite rukama pa isprskajte kiselom vodom. Ispreklapajte kao u videu i ostavite da stoji još 10-ak minuta.
Razvucite oklagijom pa modlom ili čašom vadite krofne. Prekrite krpom i ostavite da stoje 10 minuta pre prženja. Zagrejte ulje u manjoj šerpici. Pržite na srednjoj temperaturi sa obe strane dok lepo ne porumene.
Gornji deo krofne uvek okrećem ka dnu šerpe prilikom prženja.
Krofne su uglavnom šupljikave, ali neke budu i pune, piše na kanalu jelena_iz_banata.