Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

POVRĆE UZGAJANO U TUNELIMA DOSPELO ZA DOMAĆU POTROŠNJU Tikvice rodile odlično, ali povrtarima mršava cena

13.06.2025. 10:27 10:35
Piše:
Izvor:
Dnevnik
а
Foto: Dnevnik.rs / S. Šušnjević

Počela je sezona prolećnih tikvica, koje na pijacama i marketima koštaju od 80 dinara pa naviše.

Dobro su rodile i uz primenu agrotehnike uklapaju u kvalitet uvoznih. Ali su povrtari koji ih imaju na većim površinama nezadovoljni cenom naveliko od 30 i 40 dinara po kilogramu i što ne mogu da ih prodaju zbog uvoznih koje, iako su stigle na naše tržište u martu, još uvek se prodaju po velikim trgovinskim lancima.

а
Foto: Dnevnik.rs / S. Šušnjević

Povrtar iz Kovilja kod Novog Sada Đorđe Babić setvom prolećnih tikvica bavi se više od deset godina i za Dnevnik ističe da se sa sadašnjom cenom ne uklapa u troškove proizvodnje, jer po još ne konačno svedenom računu setva tikvica u tunelima košta oko 2.000 evra po jutru. - Troškovi proizvodnje su visoki. Satnica sezonskih radnika košta 500 dinara, ulaz na pijacu 2.000 dinara, gorivo, seme, veštačko đubrivo, navodnjavanje, agrofolija, akril... sve to košta i treba platiti odmah. Zato bi kilogram tikvica naveliko trebalo da košta oko 50 dinara, kako bi imali skromnu zaradu, oko 20.000 dinara po toni, jer sa sadašnjom cenom od 30 i 40 dinara naveliko su na pozitivnoj nuli ili u blagom minusu. Ako je godina rodna, po jutru bi trebalo da bude oko 20 tona roda.

Biće ih još dve nedelje 

Babić će ove sezone imati i bostana, krompira, paprike, karfiola i kupusa i sve povrće će i navodnjavati po potrebi.

Papriku je sejao direktnom setvom i već je nikla i oplevljena. Karfiol i kupus su posejani i za 15 do 20 dana će ih rasađivati.

Ocenjujući početak ove sezone, smatra da će veliki proizvođači koji ne rade sa trgovinskim lancima imati problem kako povrće da prodaju. 

- Prolećne tikvice već sada se teško prodaju. Doduše, njihova sezona se završava za oko dve nedelje, a onda dolaze letnje i jesenje. Međutim, i drugo povrće se slabo prodaje na kvantašu a tek treba da dospeva sa otvorenih polja.

Babić napominje da već nekoliko dana ne može da proda više od 200 kilograma tikvica za jedno veče na Kvantaškoj pijaci u Novom Sadu, a ima ih puno i svakodnevno dospevaju za berbu. - U martu je uvezeno puno tikvica i tih uvoznih ima još i sada na domaćem tržištu. Ja sam ih sejao prvo u plasteniku, a od 1. aprila premestio na otvoreno polje u tunele da bi dospele od 1. do 5. maja, kako bi uhvatio cenu uvoznih, koje su se u to vreme na Kvantaškoj pijaci u Novom Sadu prodavale za 120 dinara. Međutim, zbog hladnog vremena dopele su tek 15. maja i za tih deset dana zakašnjenja izgubio sam zaradu.

Na pijacama i marketima tikvice koštaju od 80 dinara pa naviše

Kao dugogodišnji povrtar ističe da proizvođačima nisu problem samo uvozne tikvice, već što i drugog povrća ima prekemerno na domaćem tržištu iz drugih zemalja. - To guši domaću proizvodnju jer u Vojvodini ima uslova i vrednih poljoprivrednika koji mogu da proizvedu povrće potrebno za domaću potrošnju.

Izvor:
Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar