ПОВРЋЕ УЗГАЈАНО У ТУНЕЛИМА ДОСПЕЛО ЗА ДОМАЋУ ПОТРОШЊУ Тиквице родиле одлично, али повртарима мршава цена
Почела је сезона пролећних тиквица, које на пијацама и маркетима коштају од 80 динара па навише.
Добро су родиле и уз примену агротехнике уклапају у квалитет увозних. Али су повртари који их имају на већим површинама незадовољни ценом навелико од 30 и 40 динара по килограму и што не могу да их продају због увозних које, иако су стигле на наше тржиште у марту, још увек се продају по великим трговинским ланцима.
Повртар из Ковиља код Новог Сада Ђорђе Бабић сетвом пролећних тиквица бави се више од десет година и за Дневник истиче да се са садашњом ценом не уклапа у трошкове производње, јер по још не коначно сведеном рачуну сетва тиквица у тунелима кошта око 2.000 евра по јутру. - Трошкови производње су високи. Сатница сезонских радника кошта 500 динара, улаз на пијацу 2.000 динара, гориво, семе, вештачко ђубриво, наводњавање, агрофолија, акрил... све то кошта и треба платити одмах. Зато би килограм тиквица навелико требало да кошта око 50 динара, како би имали скромну зараду, око 20.000 динара по тони, јер са садашњом ценом од 30 и 40 динара навелико су на позитивној нули или у благом минусу. Ако је година родна, по јутру би требало да буде око 20 тона рода.
Биће их још две недеље
Бабић ће ове сезоне имати и бостана, кромпира, паприке, карфиола и купуса и све поврће ће и наводњавати по потреби.
Паприку је сејао директном сетвом и већ је никла и оплевљена. Карфиол и купус су посејани и за 15 до 20 дана ће их расађивати.
Оцењујући почетак ове сезоне, сматра да ће велики произвођачи који не раде са трговинским ланцима имати проблем како поврће да продају.
- Пролећне тиквице већ сада се тешко продају. Додуше, њихова сезона се завршава за око две недеље, а онда долазе летње и јесење. Међутим, и друго поврће се слабо продаје на кванташу а тек треба да доспева са отворених поља.
Бабић напомиње да већ неколико дана не може да прода више од 200 килограма тиквица за једно вече на Кванташкој пијаци у Новом Саду, а има их пуно и свакодневно доспевају за бербу. - У марту је увезено пуно тиквица и тих увозних има још и сада на домаћем тржишту. Ја сам их сејао прво у пластенику, а од 1. априла преместио на отворено поље у тунеле да би доспеле од 1. до 5. маја, како би ухватио цену увозних, које су се у то време на Кванташкој пијаци у Новом Саду продавале за 120 динара. Међутим, због хладног времена допеле су тек 15. маја и за тих десет дана закашњења изгубио сам зараду.
На пијацама и маркетима тиквице коштају од 80 динара па навише
Као дугогодишњи повртар истиче да произвођачима нису проблем само увозне тиквице, већ што и другог поврћа има прекемерно на домаћем тржишту из других земаља. - То гуши домаћу производњу јер у Војводини има услова и вредних пољопривредника који могу да произведу поврће потребно за домаћу потрошњу.