Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NAJLAKŠI NAČIN DA SAČUVATE VOĆE ZA ZIMU, A DA NE KORISTITE ŠPORET Kompot i kiseli krastavčići iz sudomašine su najnoviji hit

16.06.2025. 17:23 17:29
Piše:
Izvor:
Krstarica
компот
Foto: Pixabay

Prava je šteta propustiti sve ovo divno voće i ne sačuvati nešto za dugu i hladnu zimu. Ono doba godine kada, sem ako nije iz uvoza ili papreno skupo, voće postaje, još malo pa luksuz.

Ipak postoji još jedan jednostavan način da sačuvate voće za zimu. To je kuvanje u sudomašini. Jer, pasterizacija je konzerviranje namirnica na temperaturama ispod 100 stepeni celzijusa.

Postupak za kompot iz sudomašine teče ovako.

Pripremiti dobro oprane tegle, poklopce i voće. Voće treba da bude ni prezrelo ni zeleno, i bez ikakvih oštećenja – manje tačkice i tragove nagnječenja slobodno uklonite nožem sa zdravog mesa (ako su, recimo, u pitanju breskve ili kajsije).

Potrebno je ukloniti koštice iz voća koje ga ima, mada višnje, marele i trešnje mogu i sa košticama jer su sitne. Jabuke, kruške, dunje isecite na kockice. Grožđe dobro operite i odvojte od peteljki.

Čiste tegle puniti voćem u koje ste umešali šećer po želji. Breskvama su potrebne dve supene kašike na teglu, a marelama, jer su kiselije, po tri supene kašike šećera.

воће
Foto: Pixabay

Voće ne punimo baš do samog vrha, ostavimo možda dva prsta do kraja tegle praznog, ali tu ćemo sipati vodu. Vodu punimo do samog vrha tegle, pre zatvaranja, kašikom blago pritisnemo voće da vidimo da li je upilo tečnosti koliko može i da eventualno istisnemo vazduh ako je negde ostao.

Važno je da poklopci dobro dihtuju da nam tokom kuvanja ne iscuri tečnost, ako se desi da iscuri, bez sekiracije, pojedite to voće odmah, ne čuvajte tu teglu jer nije sigurno da će opstati.

Tegle poređajte onako kako su najstabilnije. Važno je da ostanu cele u toku kuvanja.

Sudomašinu uključujemo na program sa najvišom temperaturom i za ovaj proces nam nikako nije potrebna tableta. Kada se proces završi, ne otvarajte odmah sudomašinu, kao što to radimo u slučaju pranja sudova. Ne, naprotiv, neka što duže ostane da se postepeno hladi, ako je moguće i preko noći.

Vaš kompot je gotov. Samo ćete spakovati tegle na tamno i hladno mesto i čekati (ili ne čekati) prvi sneg da se sladite voćem. Ovako mogu da se spremaju i kornišoni (kiseli krastavčići za zimu). Proces je isti, samo što umesto šećera, naravno, ide so, recimo zrnca korijandera po ukusu i sirće, koje ne bi trebalo da bude jabukovo.

Jedina napomena je da jednom otvorenu teglu ne treba držati na sobnoj temperaturi, jer je bez ikakvih konzervanasa i vinobrana. Uostalom, pogledajte kako to izgleda u praksi.

 

Izvor:
Krstarica
Piše:
Pošaljite komentar
NOVA EVROPSKA DIJETA? EU dozvolila korišćenje praha larvi, buba brašnara u ishrani! Stižu PECIVA, KOLAČI, KOMPOTI I SIR po „francuskoj recepturi“

NOVA EVROPSKA DIJETA? EU dozvolila korišćenje praha larvi, buba brašnara u ishrani! Stižu PECIVA, KOLAČI, KOMPOTI I SIR po „francuskoj recepturi“

12.02.2025. 22:33 22:36
DOMAĆI KOMPOT OD TREŠANJA: Brzo se sprema, a ukus mu je božanstven

DOMAĆI KOMPOT OD TREŠANJA: Brzo se sprema, a ukus mu je božanstven

20.05.2024. 12:19 12:25
MRZI VAS DA PRAVITE ZIMNICU? NARUČITE JE ONLAJN... Ajvar preko interneta 1.200 dinara, a kompota ima i za 200

MRZI VAS DA PRAVITE ZIMNICU? NARUČITE JE ONLAJN... Ajvar preko interneta 1.200 dinara, a kompota ima i za 200

01.11.2023. 09:12 09:28