НАЈЛАКШИ НАЧИН ДА САЧУВАТЕ ВОЋЕ ЗА ЗИМУ, А ДА НЕ КОРИСТИТЕ ШПОРЕТ Компот и кисели краставчићи из судомашине су најновији хит
Права је штета пропустити све ово дивно воће и не сачувати нешто за дугу и хладну зиму. Оно доба године када, сем ако није из увоза или папрено скупо, воће постаје, још мало па луксуз.
Ипак постоји још један једноставан начин да сачувате воће за зиму. То је кување у судомашини. Јер, пастеризација је конзервирање намирница на температурама испод 100 степени целзијуса.
Поступак за компот из судомашине тече овако.
Припремити добро опране тегле, поклопце и воће. Воће треба да буде ни презрело ни зелено, и без икаквих оштећења – мање тачкице и трагове нагњечења слободно уклоните ножем са здравог меса (ако су, рецимо, у питању брескве или кајсије).
Потребно је уклонити коштице из воћа које га има, мада вишње, мареле и трешње могу и са коштицама јер су ситне. Јабуке, крушке, дуње исеците на коцкице. Грожђе добро оперите и одвојте од петељки.
Чисте тегле пунити воћем у које сте умешали шећер по жељи. Бресквама су потребне две супене кашике на теглу, а марелама, јер су киселије, по три супене кашике шећера.
Воће не пунимо баш до самог врха, оставимо можда два прста до краја тегле празног, али ту ћемо сипати воду. Воду пунимо до самог врха тегле, пре затварања, кашиком благо притиснемо воће да видимо да ли је упило течности колико може и да евентуално истиснемо ваздух ако је негде остао.
Важно је да поклопци добро дихтују да нам током кувања не исцури течност, ако се деси да исцури, без секирације, поједите то воће одмах, не чувајте ту теглу јер није сигурно да ће опстати.
Тегле поређајте онако како су најстабилније. Важно је да остану целе у току кувања.
Судомашину укључујемо на програм са највишом температуром и за овај процес нам никако није потребна таблета. Када се процес заврши, не отварајте одмах судомашину, као што то радимо у случају прања судова. Не, напротив, нека што дуже остане да се постепено хлади, ако је могуће и преко ноћи.
Ваш компот је готов. Само ћете спаковати тегле на тамно и хладно место и чекати (или не чекати) први снег да се сладите воћем. Овако могу да се спремају и корнишони (кисели краставчићи за зиму). Процес је исти, само што уместо шећера, наравно, иде со, рецимо зрнца коријандера по укусу и сирће, које не би требало да буде јабуково.
Једина напомена је да једном отворену теглу не треба држати на собној температури, јер је без икаквих конзерванаса и винобрана. Уосталом, погледајте како то изгледа у пракси.