Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

BEZ KONZERVANSA I HEMIJE Napravite svoj začin od povrća

20.06.2025. 14:07 14:12
Piše:
Izvor:
Krstarica
зачин
Foto: Pixabay.com

Većini domaćinstava u Srbiji kuvanje je nezamislivo bez kašičice Vegete. Ipak, sve češće se postavlja pitanje šta se zaista nalazi u tim industrijskim začinima.

Etikete su prepune sastojaka koje ne možemo ni da izgovorimo, a kamoli da prepoznamo pojačivači ukusa, aditivi i konzervansi postali su neizbežan deo komercijalnih začina.

Upravo zato, mnogi se odlučuju da naprave svoju verziju začina od povrća kod kuće bez veštačkih dodataka i sa punim kontrolom nad sastojcima. Domaći začin nije samo zdravija opcija, već je i jeftiniji, a ukusom često nadmašuje komercijalne proizvode.

Recept za domaći začin od povrća
Ova mešavina koristi se na isti način kao Vegeta,  za supe, čorbe, variva, pečenja i druga jela.

Potrebni sastojci:

150 g šargarepe

150 g korena celera

50 g komorača

90 g krupne soli

20 g lista peršuna

1 crveni luk

kurkuma po ukusu

Priprema:

Šargarepu i celer izrendajte, dok komorač i luk sitno naseckajte. Peršun operite i usitnite.

Rasporedite sve na pleh obložen papirom za pečenje i sušite u rerni na 22°C oko 5 sati.

Nakon što se sastojci potpuno osuše, prebacite ih u činiju, dodajte so i po potrebi kurkumu.

Po želji sve možete samleti u prah koristeći blender, kako biste dobili fini začin.

Čuvajte u dobro zatvorenoj staklenoj tegli na suvom mestu.

Na ovaj način dobijate prirodnu, ukusnu i zdravu alternativu komercijalnim začinima – bez skrivenih sastojaka i bez kompromisa kada je zdravlje u pitanju.

Izvor:
Krstarica
Piše:
Pošaljite komentar