clear sky
26°C
20.06.2025.
Нови Сад
eur
117.2112
usd
101.6752
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

БЕЗ КОНЗЕРВАНСА И ХЕМИЈЕ Направите свој зачин од поврћа

20.06.2025. 14:07 14:12
Пише:
Извор:
Крстарица
зачин
Фото: Pixabay.com

Већини домаћинстава у Србији кување је незамисливо без кашичице Вегете. Ипак, све чешће се поставља питање шта се заиста налази у тим индустријским зачинима.

Етикете су препуне састојака које не можемо ни да изговоримо, а камоли да препознамо појачивачи укуса, адитиви и конзерванси постали су неизбежан део комерцијалних зачина.

Управо зато, многи се одлучују да направе своју верзију зачина од поврћа код куће без вештачких додатака и са пуним контролом над састојцима. Домаћи зачин није само здравија опција, већ је и јефтинији, а укусом често надмашује комерцијалне производе.

Рецепт за домаћи зачин од поврћа
Ова мешавина користи се на исти начин као Вегета,  за супе, чорбе, варива, печења и друга јела.

Потребни састојци:

150 г шаргарепе

150 г корена целера

50 г коморача

90 г крупне соли

20 г листа першуна

1 црвени лук

куркума по укусу

Припрема:

Шаргарепу и целер изрендајте, док коморач и лук ситно насецкајте. Першун оперите и уситните.

Распоредите све на плех обложен папиром за печење и сушите у рерни на 22°Ц око 5 сати.

Након што се састојци потпуно осуше, пребаците их у чинију, додајте со и по потреби куркуму.

По жељи све можете самлети у прах користећи блендер, како бисте добили фини зачин.

Чувајте у добро затвореној стакленој тегли на сувом месту.

На овај начин добијате природну, укусну и здраву алтернативу комерцијалним зачинима – без скривених састојака и без компромиса када је здравље у питању.

Извор:
Крстарица
Пише:
Пошаљите коментар