Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

PRESTONICA PEČENJA  I PO TROPSKIM VRUĆINAMA Čačani kažu, vruć dan ne može da počne bez vrućeg pečenja. Ali ono dobro čučne i u bilo kojem delu dana (FOTO)

26.06.2025. 13:46 13:59
Piše:
Izvor:
RINA
печења
Foto: RINA, ilustracija

ČAČAK: Korica mora da bude hrskava, meso da se lepi za prste i malo boja da vuče na žućkasto. U gradu ima stotinak pečenjara

Ako krenete auto -putem Miloš Veliki zapadno od Beograda, na nekih 100 kilometara od prestonice, dočekaće vas  jedna druga - prestonica pečenja. Na magistralnom putu koji vodi oko Čačka, na samo dva kilometra nalazi se deset pečenjara, a ukupno ih u ovom gradu ima čak stotinu. Sve imaju posla i svoje goste, koji ne odustaju ni kad napolju temperatura pređe trideset stepeni. Kako kažu, vruć dan ne može da počne bez vrućeg pečenja.

- Nema dileme za nas. Ovde se pečenje može jesti i za doručak i za ručak i za večeru, na minus dvadeset ili na plus četrdeset stepeni, svejedno je. Za 600 dinara najedem se kao beg. Nigde pečenje nije ukusno kao u Čačku. Korica mora da bude hrskava, meso da se lepi za prste i malo da mu boja vuče na žućkasto. Eto tako izgleda pravo, dobro čačansko pečenje, priča za RINU Radojko Janković, koji ne propušta da svaki dan svrati u jednu od mnogobrojnih pečenjara.

Kako bi se pred verne goste danonoćno servirali  ukusno pečeno prasence ili jagnje, neko mora da se topi i pored furune. Majstori svog zanata dobro znaju sve tajne kako napraviti najuksunije pečenje u narodu znano pod parolom „prste da poližeš“.

Pečenjari rado otrkivaju kako doći do savršenog pečenja, ali pošto ono nigde nije tako uskusno i mirisno kao u Čačku, očigledno je da veliki majstori ipak imaju svoje male tajne.

- Veoma je važno da prase bude mlado, da bude sveže, da bude lepa korica, da bude usoljeno i na kraju krajeva da bude toplo. Ljudi pretežno vole toplo pečenje, nikako jučerašnje i hladno, to se u Čačku ne prašta, rekao je pečenjar iz Ježevice Nemanja Smiljanić.

Cena pečenja generalno je slična u svim delovima Srbije, ali zbog kvaliteta i popularnosti ono čačansko je možda za nijansu skuplje od pečenja u drugim gradovima. Trenutna cena u poznatim pečenjarama je 1800 za kilogram svinjskog i 2700 dinara za kilogram jagnjećeg pečenja.

RINA

Izvor:
RINA
Piše:
Pošaljite komentar
(VIDEO) NAPRAVITE OBIČNE ŠNICLE KOJE IMAJU UKUS PRASEĆEG PEČENJA Starinski recept koji će vas oduševiti
шницла

(VIDEO) NAPRAVITE OBIČNE ŠNICLE KOJE IMAJU UKUS PRASEĆEG PEČENJA Starinski recept koji će vas oduševiti

12.06.2025. 21:47 21:56