ПРЕСТОНИЦА ПЕЧЕЊА И ПО ТРОПСКИМ ВРУЋИНАМА Чачани кажу, врућ дан не може да почне без врућег печења. Али оно добро чучне и у било којем делу дана (ФОТО)
ЧАЧАК: Корица мора да буде хрскава, месо да се лепи за прсте и мало боја да вуче на жућкасто. У граду има стотинак печењара
Ако кренете ауто -путем Милош Велики западно од Београда, на неких 100 километара од престонице, дочекаће вас једна друга - престоница печења. На магистралном путу који води око Чачка, на само два километра налази се десет печењара, а укупно их у овом граду има чак стотину. Све имају посла и своје госте, који не одустају ни кад напољу температура пређе тридесет степени. Како кажу, врућ дан не може да почне без врућег печења.
- Нема дилеме за нас. Овде се печење може јести и за доручак и за ручак и за вечеру, на минус двадесет или на плус четрдесет степени, свеједно је. За 600 динара наједем се као бег. Нигде печење није укусно као у Чачку. Корица мора да буде хрскава, месо да се лепи за прсте и мало да му боја вуче на жућкасто. Ето тако изгледа право, добро чачанско печење, прича за РИНУ Радојко Јанковић, који не пропушта да сваки дан сврати у једну од многобројних печењара.
Како би се пред верне госте даноноћно сервирали укусно печено прасенце или јагње, неко мора да се топи и поред фуруне. Мајстори свог заната добро знају све тајне како направити најуксуније печење у народу знано под паролом „прсте да полижеш“.
Печењари радо отркивају како доћи до савршеног печења, али пошто оно нигде није тако ускусно и мирисно као у Чачку, очигледно је да велики мајстори ипак имају своје мале тајне.
- Веома је важно да прасе буде младо, да буде свеже, да буде лепа корица, да буде усољено и на крају крајева да буде топло. Људи претежно воле топло печење, никако јучерашње и хладно, то се у Чачку не прашта, рекао је печењар из Јежевице Немања Смиљанић.
Цена печења генерално је слична у свим деловима Србије, али због квалитета и популарности оно чачанско је можда за нијансу скупље од печења у другим градовима. Тренутна цена у познатим печењарама је 1800 за килограм свињског и 2700 динара за килограм јагњећег печења.
РИНА