clear sky
30°C
26.06.2025.
Нови Сад
eur
117.2093
usd
100.3418
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПРЕСТОНИЦА ПЕЧЕЊА  И ПО ТРОПСКИМ ВРУЋИНАМА Чачани кажу, врућ дан не може да почне без врућег печења. Али оно добро чучне и у било којем делу дана (ФОТО)

26.06.2025. 13:46 13:59
Пише:
Извор:
РИНА
печења
Фото: РИНА, илустрација

ЧАЧАК: Корица мора да буде хрскава, месо да се лепи за прсте и мало боја да вуче на жућкасто. У граду има стотинак печењара

Ако кренете ауто -путем Милош Велики западно од Београда, на неких 100 километара од престонице, дочекаће вас  једна друга - престоница печења. На магистралном путу који води око Чачка, на само два километра налази се десет печењара, а укупно их у овом граду има чак стотину. Све имају посла и своје госте, који не одустају ни кад напољу температура пређе тридесет степени. Како кажу, врућ дан не може да почне без врућег печења.

- Нема дилеме за нас. Овде се печење може јести и за доручак и за ручак и за вечеру, на минус двадесет или на плус четрдесет степени, свеједно је. За 600 динара наједем се као бег. Нигде печење није укусно као у Чачку. Корица мора да буде хрскава, месо да се лепи за прсте и мало да му боја вуче на жућкасто. Ето тако изгледа право, добро чачанско печење, прича за РИНУ Радојко Јанковић, који не пропушта да сваки дан сврати у једну од многобројних печењара.

Како би се пред верне госте даноноћно сервирали  укусно печено прасенце или јагње, неко мора да се топи и поред фуруне. Мајстори свог заната добро знају све тајне како направити најуксуније печење у народу знано под паролом „прсте да полижеш“.

Печењари радо отркивају како доћи до савршеног печења, али пошто оно нигде није тако ускусно и мирисно као у Чачку, очигледно је да велики мајстори ипак имају своје мале тајне.

- Веома је важно да прасе буде младо, да буде свеже, да буде лепа корица, да буде усољено и на крају крајева да буде топло. Људи претежно воле топло печење, никако јучерашње и хладно, то се у Чачку не прашта, рекао је печењар из Јежевице Немања Смиљанић.

Цена печења генерално је слична у свим деловима Србије, али због квалитета и популарности оно чачанско је можда за нијансу скупље од печења у другим градовима. Тренутна цена у познатим печењарама је 1800 за килограм свињског и 2700 динара за килограм јагњећег печења.

РИНА

Извор:
РИНА
Пише:
Пошаљите коментар
(ВИДЕО) НАПРАВИТЕ ОБИЧНЕ ШНИЦЛЕ КОЈЕ ИМАЈУ УКУС ПРАСЕЋЕГ ПЕЧЕЊА Старински рецепт који ће вас одушевити
шницла

(ВИДЕО) НАПРАВИТЕ ОБИЧНЕ ШНИЦЛЕ КОЈЕ ИМАЈУ УКУС ПРАСЕЋЕГ ПЕЧЕЊА Старински рецепт који ће вас одушевити

12.06.2025. 21:47 21:56