SA VISOKIM TEMPERATURAMA DOLAZI I POVEĆAN RIZIK OD TROVANJA HRANOM Koje su to najčešće greške u čuvanju namirnica
U letnjem periodu, pored ostalog, moramo da vodimo računa i o načinima ishrane i čuvanja hrane koji bi trebalo da budu prilagođeni ovom godišnjem dobu, koje zbog visokih temeperatura vazduha pogoduje kvarenju namirnica, što povećava rizik od trovanja hranom ili crevnih infekcija.
U Institutu za javno zdravlje Vojvodine preporučuju da se dobro održava lična higijena, posebno higijena ruku, zatim higijena prostora za pripremu hrane i ukazuju na obavezu pravilnog čuvanje hrane.
- Što manje konzumirati lako kvarljive namirnice, posebno one koje nisu sveže i koje su stajale van frižidera duže od jedan sat. Jesti tvrdo kuvana jaja i kuvane filove sa jajima, a izbegavati hladna jela sa jajima (domaći majonez, salate, filove od jaja kuvane na pari...). Obavezno treba kuvati sirovo i nepasterizovano mleko. Brzo ga zatim treba ohladiti i staviti u frižider. Ne konzumirati sir i druge mlečne proizvode od nepasterizovanog mleka – savetuju u Institutu.
Napominju da ne treba jesti sirovu, mariniranu ili lagano kuvanu ribu. Voće i povrće temeljno prati pod mlazom tekuće higijenski ispravne vode. Baciti oštećene i plesnive proizvode. Lisnato povrće, kao na primer, zelenu salatu, potrebno je detaljno prati i čistiti, uklanjanjem spoljnjih listova, a zatim prati svaki list posebno. Hranu nikad ne ostavljati u otvorenoj konzervi jer povećava sadržaj kalaja u hrani,
- Tokom pripreme hrane uvek koristite čist, opran pribor, posuđe i radne površine. Koristite odvojeni pribor, posuđe ili radne površine, ili ih prethodno operite, pri manipulaciji sirovim i gotovim proizvodima – dodaju u Institutu.
Pravilno čuvanje namirnica
Neophodno je pravilno čuvati namirnice koje se tokom leta brže kvare i to pre svega namirnice životinjskog porekla, jer su idealna podloga za rast bakterija. Najosetljivije su meso i prerađevine, mleko i mlečni proizvodi, riba i jaja, pa ih obavezno treba čuvati u frižideru. U frižideru se mogu čuvati namirnice nekoliko dana, a za duže čuvanje koristite zamrzivač. Uvek označite datum zamrzavanja i pazite da hrana ne stoji predugo u zamrzivaču. Temperatura u frižideru bi trebalo da bude od 0 do 5 stepeni Celzijusa, a u zamrzivaču -18 stepeni.
Njihov savet je i da se hrana kupuje samo kod proverenih dostavljača, čije su prostorije čiste i uredne, a napominju kako uvek treba proveriti rok trajanja i deklaraciju proizvoda. Ako kupujete na pijacama mleko i mlečne proizvode, jaja, meso, poslastice, kupujte isključivo od prodavaca koji svoje proizvode čuvaju u rashladnim vitrinama, a ne na tezgama. Izbegavajte kupovinu namirnica u oštećenim, nagnječenim, naduvanim ili napuklim konzervama, kutijama ili drugim vrstama ambalaže. Ne kupujte hranu koja deluje kao da je pokvarena, kao što su plesnivi proizvodi ili proizvodi koji su promenili izgled, boju ili imaju čudan ukus i miris.
- Proverite da li osoblje koje poslužuje gotovu hranu, ima čistu uniformu i da li koristi posebne hvataljke za svaku vrstu hrane. Kupujte samo sveža jaja u ambalaži na kojoj se vidi ime proizvođača, klasa i rok upotrebljivosti i izbegavajte napukla ili prljava jaja. Izbegavajte ohlađenu i smrznutu, lako kvarljivu hranu, koja stoji van frižidera i zamrzivača, kao i hranu iz zamrzivača za koju po izgledu pretpostavljate da je već odmrzavana. Ohlađenu i smrznutu hranu kupujte kada ste već pri kraju s kupovinom – preporučuju u Institutu.