scattered clouds
34°C
07.07.2025.
Нови Сад
eur
117.1773
usd
99.4629
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СА ВИСОКИМ ТЕМПЕРАТУРАМА ДОЛАЗИ И ПОВЕЋАН РИЗИК ОД ТРОВАЊА ХРАНОМ Које су то најчешће грешке у чувању намирница

07.07.2025. 10:22 10:35
Извор:
Дневник
а
Фото: Pixabay.com

У летњем периоду, поред осталог, морамо да водимо рачуна и о начинима исхране и чувања хране који би требало да буду прилагођени овом годишњем добу, које због високих темепература ваздуха погодује кварењу намирница, што повећава ризик од тровања храном или цревних инфекција.

У Институту за јавно здравље Војводине препоручују да се добро одржава лична хигијена, посебно хигијена руку, затим хигијена простора за припрему хране и указују на обавезу правилног чување хране.

- Што мање конзумирати лако кварљиве намирнице, посебно оне које нису свеже и које су стајале ван фрижидера дуже од један сат. Јести тврдо кувана јаја и куване филове са јајима, а избегавати хладна јела са јајима (домаћи мајонез, салате, филове од јаја куване на пари...). Обавезно треба кувати сирово и непастеризовано млеко. Брзо га затим треба охладити и ставити у фрижидер. Не конзумирати сир и друге млечне производе од непастеризованог млека – саветују у Институту.

Напомињу да не треба јести сирову, маринирану или лагано кувану рибу. Воће и поврће темељно прати под млазом текуће хигијенски исправне воде. Бацити оштећене и плесниве производе. Лиснато поврће, као на пример, зелену салату, потребно је детаљно прати и чистити, уклањањем спољњих листова, а затим прати сваки лист посебно. Храну никад не остављати у отвореној конзерви јер повећава садржај калаја у храни,

- Током припреме хране увек користите чист, опран прибор, посуђе и радне површине. Користите одвојени прибор, посуђе или радне површине, или их претходно оперите, при манипулацији сировим и готовим производима – додају у Институту.

Правилно чување намирница

Неопходно је правилно чувати намирнице које се током лета брже кваре и то пре свега намирнице животињског порекла, јер су идеална подлога за раст бактерија. Најосетљивије су месо и прерађевине, млеко и млечни производи, риба и јаја, па их обавезно треба чувати у фрижидеру. У фрижидеру се могу чувати намирнице неколико дана, а за дуже чување користите замрзивач. Увек означите датум замрзавања и пазите да храна не стоји предуго у замрзивачу. Температура у фрижидеру би требало да буде од 0 до 5 степени Целзијуса, а у замрзивачу -18 степени.

Њихов савет је и да се храна купује само код проверених достављача, чије су просторије чисте и уредне, а напомињу како увек треба проверити рок трајања и декларацију производа. Ако купујете на пијацама млеко и млечне производе, јаја, месо, посластице, купујте искључиво од продаваца који своје производе чувају у расхладним витринама, а не на тезгама. Избегавајте куповину намирница у оштећеним, нагњеченим, надуваним или напуклим конзервама, кутијама или другим врстама амбалаже. Не купујте храну која делује као да је покварена, као што су плесниви производи или производи који су променили изглед, боју или имају чудан укус и мирис.

- Проверите да ли особље које послужује готову храну, има чисту униформу и да ли користи посебне хватаљке за сваку врсту хране. Купујте само свежа јаја у амбалажи на којој се види име произвођача, класа и рок употребљивости и избегавајте напукла или прљава јаја. Избегавајте охлађену и смрзнуту, лако кварљиву храну, која стоји ван фрижидера и замрзивача, као и храну из замрзивача за коју по изгледу претпостављате да је већ одмрзавана. Охлађену и смрзнуту храну купујте када сте већ при крају с куповином – препоручују у Институту.

Извор:
Дневник
Пошаљите коментар