KOLAČ ILI SLADOLED? Ovaj desert je oba i pravi se bez muke!
18.07.2025.
17:43
17:53
Komentari (0)
Ako ste ljubitelj slatkiša, a ne možete da se odlučite da li vam se više jede kolač ili sladoled - ne brinite.
Ovaj recept kombinuje najbolje od oba sveta! Ne zahteva skupe sastojke, priprema se jednostavno, a savršen je za leto.
Recept dolazi sa YouTube kanala „Domaći kuvar“, gde možete pronaći mnoštvo inspiracije za obroke i dezerte.
Sastojci:
- 500 mililitara mleka
- 500 mililitara slatke pavlake (vrhnja za šlag)
- 13 kašika gustina
-
4 kašike šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 100 grama tamne čokolade
- 100 grama bele čokolade
- Petit keks (plazma ili sličan)
- malo mleka za natapanje keksa
Priprema:
- U veću šerpu sipajte mleko, slatku pavlaku i šećer. Dobro promešajte i odvojite manji deo u posebnu činiju.
- Taj odvojeni deo pomešajte s gustinom i vanilin šećerom. Izmešajte tako da nema grudvica.
- Preostalu mešavinu u šerpi stavite na slabu vatru da proključa, a zatim u nju dodajte smesu sa gustinom. Kuvajte nekoliko minuta uz mešanje.
- Kada dobijete gustu, glatku masu, sklonite sa šporeta i podelite na dva jednaka dela.
- U jedan deo dodajte tamnu čokoladu, u drugi belu. Dobro umutite dok se čokolada ne otopi.
- U kalup obložen providnom folijom najpre sipajte tamnu, pa belu smesu.
- Preko stavite red natopljenog keksa (umočenog kratko u mleko).
- Dezert ostavite u zamrzivač ili frižider da se stegne najmanje dva sata.
- Kada se ohladi, prevrnite na tacnu i isecite na željene oblike.