Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

KOLAČ ILI SLADOLED? Ovaj desert je oba i pravi se bez muke!

18.07.2025. 17:43 17:53
Piše:
Izvor:
Klix.ba/Dnevnik
kolač
Foto: Sora, ilustracija

Ako ste ljubitelj slatkiša, a ne možete da se odlučite da li vam se više jede kolač ili sladoled - ne brinite. 

Ovaj recept kombinuje najbolje od oba sveta! Ne zahteva skupe sastojke, priprema se jednostavno, a savršen je za leto.

Recept dolazi sa YouTube kanala „Domaći kuvar“, gde možete pronaći mnoštvo inspiracije za obroke i dezerte.

Sastojci:

  • 500 mililitara mleka
  • 500 mililitara slatke pavlake (vrhnja za šlag)
  • 13 kašika gustina
  • 4 kašike šećera

    kolač
    Foto: Sora, ilustracija
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 100 grama tamne čokolade
  • 100 grama bele čokolade
  • Petit keks (plazma ili sličan)
  • malo mleka za natapanje keksa

Priprema:

  • U veću šerpu sipajte mleko, slatku pavlaku i šećer. Dobro promešajte i odvojite manji deo u posebnu činiju.
  • Taj odvojeni deo pomešajte s gustinom i vanilin šećerom. Izmešajte tako da nema grudvica.
  • Preostalu mešavinu u šerpi stavite na slabu vatru da proključa, a zatim u nju dodajte smesu sa gustinom. Kuvajte nekoliko minuta uz mešanje.
  • Kada dobijete gustu, glatku masu, sklonite sa šporeta i podelite na dva jednaka dela.
  • U jedan deo dodajte tamnu čokoladu, u drugi belu. Dobro umutite dok se čokolada ne otopi.
  • U kalup obložen providnom folijom najpre sipajte tamnu, pa belu smesu.
  • Preko stavite red natopljenog keksa (umočenog kratko u mleko).
  • Dezert ostavite u zamrzivač ili frižider da se stegne najmanje dva sata.
  • Kada se ohladi, prevrnite na tacnu i isecite na željene oblike.
Izvor:
Klix.ba/Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar
ZDRAVO I UKUSNO: Napravite domaću granolu BEZ ŠEĆERA I ADITIVA!
гранола

ZDRAVO I UKUSNO: Napravite domaću granolu BEZ ŠEĆERA I ADITIVA!

17.07.2025. 17:29 17:44