КОЛАЧ ИЛИ СЛАДОЛЕД? Овај десерт је оба и прави се без муке!
18.07.2025.
17:43
17:53
Коментари (0)
Ако сте љубитељ слаткиша, а не можете да се одлучите да ли вам се више једе колач или сладолед - не брините.
Овај рецепт комбинује најбоље од оба света! Не захтева скупе састојке, припрема се једноставно, а савршен је за лето.
Рецепт долази са YouTube канала „Домаћи кувар“, где можете пронаћи мноштво инспирације за оброке и дезерте.
Састојци:
- 500 милилитара млека
- 500 милилитара слатке павлаке (врхња за шлаг)
- 13 кашика густина
-
4 кашике шећера
- 1 кесица ванилин шећера
- 100 грама тамне чоколаде
- 100 грама беле чоколаде
- Петит кекс (плазма или сличан)
- мало млека за натапање кекса
Припрема:
- У већу шерпу сипајте млеко, слатку павлаку и шећер. Добро промешајте и одвојите мањи део у посебну чинију.
- Тај одвојени део помешајте с густином и ванилин шећером. Измешајте тако да нема грудвица.
- Преосталу мешавину у шерпи ставите на слабу ватру да прокључа, а затим у њу додајте смесу са густином. Кувајте неколико минута уз мешање.
- Када добијете густу, глатку масу, склоните са шпорета и поделите на два једнака дела.
- У један део додајте тамну чоколаду, у други белу. Добро умутите док се чоколада не отопи.
- У калуп обложен провидном фолијом најпре сипајте тамну, па белу смесу.
- Преко ставите ред натопљеног кекса (умоченог кратко у млеко).
- Дезерт оставите у замрзивач или фрижидер да се стегне најмање два сата.
- Када се охлади, преврните на тацну и исеците на жељене облике.