OVAKO SE KOSILO NEKAD Rajac oživeo srpsku tradiciju pred očima hiljada posetilaca
Kosidba na Rajcu, 56. po redu, okupila je danas najbolje kosce iz Srbije i regiona, ali i hiljade posetilaca u želji da vide kako se čuva tradicija i kako izgleda veština košenja trave.
Ona je nekada, prema rečima direktora Turističke organizacije Opštine Ljig Vladimira Ivanovića, bila najvažniji posao na selu, posebno u stočarskim krajevima.
Ivanović je za Tanjug podsetio da je Kosidba na Rajcu nastala na velikom narodnom vašaru, koji se organizovao od 1892. godine.
„Rajački vašar nastao je kao potreba za proslavom, za svetkovinom, za saborom, posle košenja planinskih livada”, kazao je i podsetio da je ranije najvažniji posao na selu, a posebno u stočarskim krajevima, bio pokositi travu i spremiti je za stoku.
Direktor TO Ljig podsetio je da je 1970. godine organizovana prva kosidba na Rajcu kada je uvedeno takmičenje, sa propozicijama u cilju da se sačuva veština kosidbe i uspomena na taj važan posao.
„Danas to rade najsavremenije kosačice, mogli smo da vidimo traktore sa kosačicama. Sada postoje baterijske kosačice i kosidba ide vrlo lako, ali da se ne bi zaboravilo kako je to bio važan i težak posao, organizuju se manifestacije poput kosidbe na Rajcu”, kazao je Ivanović.
Kosidba na Rajcu je, dodaje, finale svih manifestacija u okruženju.
Kaže da se u razgovoru sa kolegama u Austriji može čuti da imaju kosidbu gde takmičar kosi u šortsu i atletskoj majici sa brojem na leđima, jer shvataju da je kosidba sport.
„Mi se trudimo da imamo taj takmičarski deo, da se mere i vreme i kvalitet, ali pre svega se okrećemo revijalnom delu, gde su ljudi u belim vezenim košuljama, sa pojasevima, vunenim čarapama, opancima, da pokažu kako se to nekad radilo i da pored ove veštine sačuvamo i nošnju ne samo našeg naroda, nego i ostalih naroda koji dolaze na Rajac”, kazao je Ivanović.